Bankkosten opvoeren als kosten

Laptop en hand met creditcard erbij, foto van auteur blog op voorgrond

Maak je kosten voor jouw (zakelijk) betaalrekening?

Waarschijnlijk wel! Afhankelijk van bij welke bank je klant bent variëren deze kosten tussen de €30,- en de €200,- per jaar.
(Ook afhankelijk van hoeveel transacties en incasso’s natuurlijk 😉 ).
Deze kosten wil je natuurlijk opgeven als kosten omdat dit er uiteindelijk voor zorgt dat je minder inkomstenbelasting betaalt.

Hoe doe je dat, en mag dat “zomaar”?

Kun je deze kosten opvoeren als ondernemer?

Uiteraard!

Net als bij elke andere kostenpost moet jij jezelf afvragen: is het motief en gebruik voor/van deze kosten (in beginsel) zakelijk?
Een zakelijke rekening zou je niet zo snel privé afsluiten, als het gebruik ook (grotendeels) zakelijk is voer je die kosten natuurlijk op.
Als jij dus van mening bent dat het zakelijk is, mag je dit opvoeren. Wel belangrijk is dat je dit ook op een bepaalde manier kunt bewijzen.
Als zelfstandige/zzp’er word je erg vrij in gelaten in het opvoeren van kosten. Er staat een lijstje op de website van de belastingdienst maar deze is niet limitatief.

En hoe zit dat met de btw?

Op diensten van banken zit geen btw, deze kosten zijn vrijgesteld van btw.
Als je ons systeem gebruikt kun je dit het beste opvoeren door het op te geven onder de categorie “Overige” en dan bij de btw-categorie “Vrijgesteld” kiezen.

Ik heb geen zakelijke rekening

Dat maakt niet uit. Als je nu extra kosten maakt met een privé rekening omdat je bijvoorbeeld via een extra privé rekening alle zakelijke betalingen doet en daar tevens alle facturen op laat betalen, dan kun je wel zeggen dat je deze natuurlijk ook zakelijk gebruikt. Neem dan het deel wat het je extra kost als zakelijke kosten op in jouw boekhouding.

Software uitproberen? (30 sec.) Meer weten over kosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.