Prinsjesdag – Belastingplan 2019

De derde dinsdag van september is al jaren de dag dat er van alles bekendgemaakt omtrent nieuw regeringsbeleid voor het aankomende jaar. Ook het belastingplan voor het nieuwe jaar wordt dan gepresenteerd. Als jouw vaste prik voor zinnig fiscaal nieuws pikken we er voor jou als IB-ondernemer alleen de écht relevante punten uit. Wat verandert er voor jou in 2019?

De btw gaat omhoog. Het tarief voor diensten en producten met een laag tarief is nu nog 6%, straks is dat 9%. Ben je bijvoorbeeld muzikant, beeldend kunstenaar, groenteboer, kapper of fietsenmaker?* Dan is dat voor jou relevant! Facturen stuur je vanaf 1 januari 2019 dus niet meer met 6% btw, maar met 9%.

Verder heeft de regering aangekondigd dat de Kleine OndernemersRegeling wordt aangepast in 2020. Dat is voor 2019 dus nog niet relevant maar het plan is dat de regeling drastisch verandert en daarom wel noemenswaardig.

Hoe de regeling nu werkt lees je >> hier <<. Het nieuwe stelsel houdt in dat je, wanneer je minder dan €20.000,- omzet maakt in een jaar, geen btw hoeft te rekenen. De keerzijde is dat je dan ook geen btw mag terugvragen over kosten. Zoals het nu is gepresenteerd zal dit een keuze blijven voor de ondernemer en heb je dus de vrijheid om te kiezen wat voor jou het beste uitpakt.

Uiteraard passen wij onze online software op tijd voor je aan zodat jouw boekhouding en belastingaangiftes, ook in 2019, weer helemaal in orde zijn!

* Alle diensten en producten die vallen onder dit tarief kun je in de wet vinden. Bekijk >> hier <<  de tabel 1 bij wet op de Omzetbelasting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.