De 3 meest belangrijke eindejaarstips voor zzp’ers

De 3 meest belangrijke eindejaarstips voor zzp’ers die geld opleveren


Denk jij bij de jaarwisseling direct aan je boekhouding? Als je net als de meeste zzp’ers bent met wie wij spreken, dan is kans groot dat dit niet het geval is.
😉

Toch is de jaarwisseling een belangrijk moment voor jouw boekhouding. Tenminste, als jouw boekhouding gelijk loopt met het kalenderjaar (dat hoeft niet, maar is vaak wel het geval). Je gaat bij de jaarwisseling namelijk jouw jaar financieel afsluiten en daarmee komt het resultaat waarover je belasting betaalt vast te staan.

Waar moet je op letten?

De tips die we je hieronder geven leveren of geld op of zijn belangrijk om te weten zodat je jouw belastingaangifte juist kunt indienen. We geven ook per tip aan wanneer je de voorgestelde acties kunt uitvoeren. 

Tip 1: investeer zoveel mogelijk in één jaar en zorg dat je geen belastingvoordeel misloopt!

Wanneer uit te voeren: nu tot aan de jaarwisseling

Heb je weleens gehoord van KleinschaligheidsInvesteringsaftrek (KIA)? Die kan je al snel een belastingvoordeel opleveren als je investeert!

Wat is de KIA?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost in de inkomstenbelasting waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Je komt in aanmerking als je meer dan € 2.400 exclusief btw hebt geïnvesteerd in een boekjaar. Ook moeten deze investeringen meer dan € 450 exclusief btw per stuk bedragen.

Hoe optimaliseer je de KIA?

Bedenk wat je nog wilt investeren. Investeer zoveel  in één jaar zodat  je boven de drempel van € 2.400 uitkomt. Het zou namelijk zonde zijn als je bijvoorbeeld € 1.500 in 2020 investeert en € 2.000 in 2021. Want, dan heb je in allebei de jaren wél geïnvesteerd maar net onvoldoende om een voordeel te halen uit de KIA.

Als je dus de voorgenoemde (€ 1.500 + € 2.000 =) € 3.500 in één jaar investeert (of in ieder geval een minimum van € 2.400,00 ) dan heb je ‘ineens’ wél recht op deze extra aftrek! Als je gebruik wilt maken van een extra belastingvoordeel dan doe je er dus meestal goed aan zoveel mogelijk in één jaar te investeren. 

Loop dus eens jouw boekhouding na en check hoeveel je geïnvesteerd hebt in bedrijfsmiddelen van € 450 of meer. Tel die bij elkaar op en kijk  dan of je al aan de € 2.400 komt.

Hoe bepaal je nu wat slim is (dit jaar of volgend jaar investeren?)

Dat hangt helemaal af van jouw situatie maar uiteraard kunnen we je wel een vuistregel meegeven. 

  1. Als je elk jaar meer dan € 2.400 investeert in bedrijfsmiddelen van € 450 of meer, dan hoef je hier überhaupt niet over na te denken. Dan heb je ieder jaar recht op de KIA.
  2. Schommelen jouw investeringen en kom je het ene jaar niet en het andere jaar wel aan de € 2.400? Dan is het goed om jouw investeringen te bundelen in één jaar (zover dat mogelijk is natuurlijk).
  3. Investeer je per jaar minder dan € 1.200? Dan is de kans groot dat je de KIA niet zal kunnen toepassen, ook niet als je de investeringen bundelt in één jaar. Je hoeft dan niks te doen.

Tip 2:  Voorraad tellen

Wanneer uit te voeren: rondom de jaarwisseling (31 december of 1 januari)

Verkoop je fysieke producten? Dan is het einde van het jaar de tijd om de balans op te maken (letterlijk 😊). Je moet alle producten tellen die je nog op voorraad hebt, dit dien je namelijk aan te geven bij de aangifte inkomstenbelasting.

Wat is de waarde van de voorraad?

Er zijn meerdere manieren om voorraad te waarderen, maar we houden het graag praktisch en simpel en vertellen je de meest gebruikte methode die ook wel “waardering op kostprijs” wordt genoemd.

Door jouw voorraad te waarderen op kostprijs hanteer je simpelweg het bedrag dat je zelf ooit betaald hebt voor de voorraad (de kostprijs). Stel dus dat je jouw eigen boeken verkoopt, dan heb je eigenlijk twee componenten waar je rekening mee zou kunnen houden. Enerzijds wat het jou gekost heeft om die boeken te laten drukken en anderzijds wat de waarde is die je er zelf in hebt gestopt. Een blanco boek is namelijk niet zoveel waard als een boek met inhoud. Die inhoud (het intellectuele eigendom) is lastiger te waarderen en daarom sluiten wij altijd graag aan bij de inkoopprijs. 

Heb je dus nog 50 boeken over aan het eind van het jaar en was inkoopprijs € 3,50 per boek? Dan heb je voor € 175 aan boekenvoorraad op de balans staan.

Tip 3: Btw terugkrijgen op autokosten aan de hand van de kilometerstand

Wanneer uit te voeren: rondom de jaarwisseling (31 december of 1 januari)

Als je een auto privé bezit maar daarmee ook zakelijke ritten doet dan weet je waarschijnlijk al wel dat je € 0,19 per km mag administreren als kosten (als je onze software gebruikt hoef je enkel de kilometers in te geven. Het aftrekbare bedrag voor de inkomstenbelasting wordt automatisch uitgerekend door de software). 

Wat veel ondernemers niet weten is dat je ook recht hebt op een deel van de btw over de gemaakte kosten terug te krijgen, als je jouw privéauto deels zakelijk gebruikt. 

Hoe werkt het?

Je mag in eerste instantie alle kosten aftrekken. Daarna moet je een correctie verrekenen voor het privégebruik. Zo trek je uiteindelijk enkel de btw voor jouw zakelijk gereden kilometers af. Welke kosten kun je dan opvoeren? In principe alle kosten die verband houden met de auto: brandstof, car wash, etc.

Let op, op jouw autoverzekering zit geen btw maar assurantiebelasting en dit is ook 21%. Deze belasting mag je echter niet aftrekken.

Hoe bepaal je jouw privékilometers?

Je kunt werken met een zogeheten ‘forfait’, dat is een vast bedrag aan btw gebaseerd op de cataloguswaarde van jouw auto. Als je met het forfait werkt, dan vraag je dus alle btw terug en corrigeer je dit met het forfait (het vaste bedrag). Het nadeel is echter dat je waarschijnlijk teveel btw corrigeert als je de auto vooral veel zakelijk gebruikt, waardoor je teveel btw betaald.

Een andere mogelijkheid is om de privé gereden kilometers te bepalen. Dan weet je namelijk exact wat de verhouding tussen zakelijk en privé is.

Rekenvoorbeeld zakelijke en privé gereden kilometers

Als de kilometerstand van jouw auto aan het begin van het jaar 50.000 km was en aan het eind van het jaar 70.000 km, dan weet je wat alle gereden kilometers zijn geweest in dat jaar, namelijk: (70.000 – 50.000 = ) 20.000 km.

We gaan ervan uit dat je de zakelijke kilometers sowieso al hebt geadministreerd om € 0,19 per kilometer te kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting. Stel nu dat jouw zakelijke kilometers 15.000 zijn, dan kun je de verhouding tussen zakelijke en privé gereden kilometers berekenen voor dat jaar.

De verhouding zakelijke kilometers ten opzichte van het totaal is in dit voorbeeld 15.000 / 20.000 = 0,75. In dit geval is jouw percentage zakelijke kilometers dus 75%. Nu je dit weet is jouw privécorrectie dus 25% van de btw over kosten die je hebt gemaakt voor het gebruik van jouw auto.  

Hoe optimaliseer je dit?

Je hebt een keuze hoe je dit hanteert mits je over alle gegevens beschikt. Dus, om te optimaliseren zal je moeten zorgen voor een goede administratie. 

Daarvoor moet je een paar dingen doen:

  • Aan het begin van het jaar de kilometerstand noteren van jouw auto.
  • Heel het jaar de door jou zakelijk gereden kilometers bijhouden.
  • Alle bonnen van gemaakte kosten voor jouw auto bewaren.
  • Aan het eind van het jaar de kilometerstand noteren van jouw auto.
  • De verhouding tussen zakelijke en privé kilometers berekenen.
  • Checken wat het forfait is voor jouw auto (website Belastingdienst).

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »