Mag je elke fiets op de zaak zetten?

Mag je elke fiets op de zaak zetten?

De wet maakt geen onderscheid tussen fietsen. Je kunt elke fiets opnemen als fiets van de zaak. Het is wel handig om uit te rekenen of je daar ook een voordeel mee hebt. Daarnaast moet je de fiets ook ten minste 10% zakelijk gebruiken. Als je kunt fietsen naar je klanten en je kantoor dan is het misschien wel interessant om een fiets van de zaak te rijden. Met slechts een bijtelling van 7% in 2021 kun je alle kosten voor een fiets aftrekken van de zaak.

Wat is het voordeel? (rekenvoorbeeld)

Hieronder volgt een kort rekenvoorbeeld om te laten zien hoe het werkt. Stel dat je een racefiets koopt van € 2.000.

Jouw bijtelling is dan (7% x € 2.000 =) € 140 per jaar.

Dat betekent dat je over deze € 140 per jaar belasting moet betalen. Dat is maximaal 49,5% en in dit voorbeeld dus een kleine € 70 per jaar aan belasting.

Tegelijkertijd mag je de fiets met 20% per jaar afschrijven. Dat is een voordeel van (20% x 2000 =) € 400 aan kosten per jaar. Dit verreken je vervolgens met jouw omzet waardoor je in dit voorbeeld (49,5% x € 400) een kleine € 200 aan inkomstenbelasting bespaart. Je moet dus € 70 betalen maar hebt € 200 aan voordeel. Effectief is jouw voordeel dus (200 voordeel minus 70 nadeel =) € 130.

Hoe zet je een fiets op de zaak?

Dat is eigenlijk vrij simpel. Net zoals je elk ander bedrijfsmiddel op de zaak zet.  Je koopt iets bij een winkel en zorgt dat jouw (bedrijfs-)gegevens op de factuur staan. Vervolgens neem je de fiets aan het eind van het jaar op op jouw balans (als materiële vaste activa).

Gebruik je onze software en heb je een fiets van de zaak gekocht? Dan krijg je automatisch bij het doorlopen van onze inkomstenbelastingtool de optie om de fiets als bedrijfsmiddel aan te merken. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »