Btw vrijgesteld – Wat moet je doen?

Btw vrijgesteld

Je weet waarschijnlijk allang dat je voor de btw vrijgesteld op een factuur moet zetten voor lessen onder de 21 jaar. Maar hoe verreken je dit aan het einde van het jaar? Hoe zit het met spullen die je gekocht hebt? Krijg je geen btw daarover terug?

Alleen (btw) vrijgesteld
Het kan zo zijn dat je een beroepspraktijk hebt waar je alleen leerlingen hebt van onder de 21. In dat geval reken je geen btw op een factuur en mag je ook geen btw terugvragen bij de kwartaal aangifte.

Gemengde beroepspraktijk
Zoals de meeste muzikanten heb je waarschijnlijk een gemengde beroepspraktijk. Je geeft les aan leerlingen van alle leeftijden en daarnaast treed je op, speel je wat in de studio, etc. Jouw inkomsten worden respectievelijk dus belast met 21%, 9% of niet (vrijgesteld).

Nu is het zo dat je over de inkoop/kosten van jouw vrijgesteld lessen geen btw mag terugvragen. Maar hoe zit dat? Voor sommige zaken is dat namelijk niet zo makkelijk te bepalen. Neem bijvoorbeeld een laptop. Waarschijnlijk gebruik je die voor zowel jouw lespraktijk als het opnemen van creatieve uitspattingen en tegelijkertijd ook nog het voeren van jouw administratie.
Je zult moeten nagaan wat ongeveer de verhouding is tussen vrijgestelde diensten en belaste diensten (de diensten met 9% of 21% btw).

Je mag dit zelf naar ratio bepalen maar het moet natuurlijk wel aannemelijk zijn. Dus als je voor 30% van jouw werkzaamheden vrijgestelde lessen geeft dan is het reëel dat je 30% van de btw over jouw laptop niet terugvraagt.
Je kunt ervoor kiezen om dit per kostenpost te doen maar wellicht vind je het makkelijker om dit over het totaal te doen.

Onze software rekent dit automatisch voor je uit. Wel zo makkelijk voor je administratie!

 

Probeer onze software 30 dagen gratis. Het abonnement stopt vanzelf.

Bron: Belastingdienst

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »