Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Waarom krijg je als zzp’er na je eerste aangifte inkomstenbelasting een voorlopige aanslag voor volgend jaar op de mat? Hoe werkt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor een zzp’er en hoe kan je hem aanpassen?

Het is best ingewikkeld met die verschillende aanslagen. Soms is je aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar nog niet eens goedgekeurd door de Belastingdienst of de voorlopige aanslag van volgend jaar valt al op de mat.

Normaal gesproken doe je de aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar. Daarna wordt deze gecontroleerd door de Belastingdienst en krijg je een definitieve aanslag. Je ontvangt of betaalt het belastinggeld dan in één keer.

Met een voorlopige aanslag loopt de Belastingdienst alvast op de zaken vooruit. In de voorlopige aanslag staat namelijk hoeveel belasting je mogelijk moet betalen of terugkrijgt voor het komende jaar. Ze halen het moment van betalen of terugkrijgen dus (voorlopig) naar voren.

De voorlopige aanslag is een schatting van de Belastingdienst die is gebaseerd op de gegevens die bij hun bekend zijn. Dit gebeurd vaak op basis van de laatste aangifte die je hebt ingediend. Belangrijk om te onthouden is dus dat het echt gaat om een voorlopige schatting. Later volgt altijd een definitieve berekening als je jouw aangifte inkomstenbelasting indient. De voorlopige aanslag wordt dan ook altijd verrekend.

Kun je de voorlopige aanslag 2021 ook wijzigen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat in de tussentijd jouw (financiële) situatie is gewijzigd en daardoor de schatting van de voorlopige aanslag niet meer goed overeenkomt met de werkelijkheid. In die gevallen is het mogelijk wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst in een verzoek om wijziging via een online formulier. Zij proberen hierop vervolgens binnen 4 weken te reageren. Soms duurt dit wat langer, maar binnen 8 weken moet je wel reactie hebben gekregen. Belangrijk daarbij is wel dat je het oude bedrag blijft terugkrijgen of moet betalen totdat je bericht krijgt over het nieuwe bedrag van je voorlopige aanslag.

De voorlopige aanslag 2021 klopt niet. Wat nu?

Heb je een voorlopige aanslag gekregen maar is de aanslag op het moment dat jij hem ontvangt volgens jou veel te hoog of te laag? Dan kun je hem wijzigen. Zie de uitleg hieronder bij hoe je een voorlopige aanslag kunt aanvragen.

Ik heb helemaal geen voorlopige aanslag ontvangen. Wat moet ik nu doen?

Je kunt zelf verzoeken om een voorlopige aanslag voor 2021. Dat is wel aan te raden want daardoor voorkom je belastingrente. Onze tip: zet de voorlopige aanslag iets hoger in waardoor je in ieder geval niet hoeft bij te betalen aan het eind van het jaar. Zie de uitleg hieronder bij hoe je een voorlopige aanslag kunt aanvragen.

Voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen

Stap 1

Zoek op Google naar “Voorlopige aanslag aanvragen” of ga direct naar de pagina van de Belastingdienst.

Inlogscherm voorlopige aanslag 2021
Probeer je in te loggen bij de Belastingdienst om jouw voorlopige aanslag te wijzigen? Zie hier hoe dat moet.

Stap 2

Log in met je Digid.

Stap 3

Zoek het belastingjaar 2021 en klik op de optie “Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling”.

Stap 4

Vervolgens kom je in dit scherm. Selecteer dan “Ja” als gevraagd wordt om de gegevens vooraf in te vullen op basis van 2019. Dit is namelijk wel zo makkelijk. Je hoeft dan enkel gegevens aan te passen waar je twijfels over hebt.

Kom je er niet uit?

Neem gerust contact met ons op. Als je jouw aangifte van 2019 hebt ingediend kunnen wij de voorlopige aanslag al voor je regelen vanaf 60,- exclusief btw.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »