Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Auto kijkt uit over de weg vanaf de bestuurdersstoel, foto van Ruud Hoevenaar als auteur van blog
Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert maar alleen reiskosten rekent?” Wij denken dat meer ondernemers met deze vraag zitten, vandaar hier het antwoord op deze vraag.

De vraag bestaat eigenlijk uit drie goede vragen.

De eerste: “Moet je over de reiskosten btw rekenen?”
Het antwoord is: ja.

Voor de belastingdienst maakt het namelijk niets uit welke vergoeding je krijgt. Of dat nu is voor een optreden waarbij je veel kilometers hebt gereden en dit door mag rekenen of je gewoon een hogere gage krijgt. Dat wordt gezien als gelijk aan elkaar. Uiteindelijk krijg je gewoon een hoger bedrag op jouw rekening gestort en dit is ontstaan vanwege het leveren van een bepaalde dienst. Over een dienst moet je btw heffen, ook over de reiskosten.

De tweede: “Welk tarief gebruik ik?”
Het antwoord is: afhankelijk van de dienst die je levert.

Treed je op (9% btw) dan reken je ook over de reiskosten 9%. Geef je een workshop aan personen boven de 21 jaar? 21%.
Het percentage dat je hanteert moet dus hetzelfde zijn als wat je hanteert voor jouw dienst. Bij diverse tarieven hanteer je het hoogste tarief.

De derde: “Hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert?”
Het antwoord is: wat je normaal zou rekenen als de dienst wel betaald was.

Stel, je hebt opgetreden. Je hebt daar geen gage voor ontvangen, maar je mag wel reiskosten factureren. Dan hanteer je voor de reiskosten hetzelfde tarief als je normaal gesproken zou rekenen. In dit voorbeeld is dat 9%.

Belastingen zijn knap lastig af en toe. Wil je graag meer gratis tips ontvangen en zo eenvoudig geld besparen? Meld je aan voor onze gratis e-mailcursus boekhouding. Gedurende zes weken ontvang je slechts één mail per week waarin we alle belangrijke topics aanstippen.

Delen mag 🙂

11 Comments on “Btw over reiskosten, hoe zit dat?”

 1. Ik vraag me af: stel, ik treed belangeloos op en dat optreden kost mij 5 uur werk, en ik ontvang 15 euro voor mijn reiskosten, valt dat dan niet onder vrijwilligersvergoeding? Daar hoef ik toch geen Btw over te verrekenen?

  1. Beste Jan, dat is een goede vraag! De vrijwilligersvergoeding is iets in de inkomstenbelasting. In de omzetbelasting (btw) kennen we echter zoiets niet. Dus als je dit doet vanuit de eenmanszaak zul je toch btw moeten rekenen.

 2. goedemiddag, ik geef dansworkshops aan kinderen moet ik dan over mijn reiskosten btw berekenen?

  1. Beste Amy, als je reiskosten rekent aan de leerlingen dan moet je daar ook btw over rekenen. Ik denk echter niet dat dit het geval is? We zien dat niet zo vaak voorkomen in de praktijk namelijk. Als jij je afvraagt of je btw moet rekenen over de 0,19 per kilometer die je als kosten mag rekenen voor de inkomstenbelasting dan is het antwoord daarop dat dat niet hoeft/kan. Mocht je nog iets anders bedoelen, wil je het ons dan laten weten? Hartelijke groet, Ruud

 3. Hoi,
  Kan ik de reiskosten naar een netwerkgesprek/workshop of beurs (als deelnemer) opvoeren? (dus zaken waar geen inkomsten mee gemoeid zijn). bij voorbaat dank

  1. Hoi Yolanda, dat kan zeker! Je mag in zo’n geval €0,19 per gereden kilometer met de auto opvoeren als kosten. Let op: als je reist met een ander vervoersmiddel dan mag je slechts 80% van die kosten opvoeren indien je naar een congres/beurs o.i.d. gaat. (op grond van art. 3.15 lid 8 Wet IB)

 4. Hallo, ik geef lessen Nederlands en ik heb BTW vrijstelling: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/vrijstellingen/onderwijs/vrijstelling_voor_algemeen_vormend_onderwijs
  Ik werk als zzp’er bij een aantal taalscholen en daar krijg ik reiskosten met 0,19€/km vergoedt.
  Begrijp ik het goed dat als ik vrijgesteld ben, hoef ik geen BTW over de reiskosten te rekenen?
  Bedankt en de groeten, Maria

  1. Beste Maria,

   dat klopt helemaal!
   Je hoeft inderdaad geen btw te rekenen over jouw reiskosten als jouw lessen zijn vrijgesteld van btw.
   Aangezien je met een vrijstelling werkt is deze blog wellicht ook nog interessant voor je.

 5. Hallo. Ik sta model voor teken- en schildergroepen, mijn gage is incl reiskosten openbaar vervoer. Ik betaal 21% btw aan de belasting over mijn gage. Hoe geef ik dit op?
  Met vriendelijke groet,
  Marleentje Tiersma-Weismann.

 6. Beste Ruud,

  Ik ben sinds kort zzp’er. Ik reis momenteel veel met het openbaar vervoer.
  De situatie is als volgt: Ik heb een dalurenvoordeel abbonoment deze koste mij €50,- op jaar basis.
  Dit geeft mij tijdens de daluren 40% en buiten een voordeel van 20%.

  Ik wil graag mijn reiskosten doorbereken aan mijn klant. Dit doe ik onder meer met de NS-reishistorie overzicht. Echter zit hier de 40 en of 20% korting over.

  Hoe kan ik dit doorbereken op mijn factuur?

  Indien ik niet het abonnement heb zou ik het volgende doen: totaal trein kaart is incl 6%btw, daarvan reken ik de btw er van af ‘treinkaart excl btw’ Deze neem ik mee in mijn factuur en hier komt vervolgens 21 procent btw over de excl. treinkaart.

  Hoe bereken ik dit met de kortings-abonnement er bij. tevens heb ik geen bewijs zover omtrent 40% en 20% in de deceleratie overzicht van de ns.

  Alvast bedankt voor uw tijd,

  Met vriendelijke groet,

  Mick V

  1. Hi Mick,

   Als ik je goed begrijp is jouw vraag hoe je reiskosten mag factureren. Met name hoe je dit dan doet omdat jij een speciaal abonnement hebt (met korting).

   Als je exact het bedrag kunt uitrekenen en laten betalen door de klant, dan mag je met 6% btw werken. Dus stel je dat je weet dat het jou precies €10,- exclusief btw kost, dan mag je 6% hanteren.

   Omdat ik je aangeeft dat dit wellicht lastig is omdat je dit niet 1-op-1 ergens van kunt overnemen zou ik de reiskosten gewoon vermelden op de factuur met 21% btw.

   Dit is wat anders de hoe je de kosten op moet voeren, deze kun je natuurlijk gewoon opgeven voor zover het zakelijk is. Als je daar hulp bij nodig hebt kun je altijd contact met ons opnemen!

   Met hartelijke groet,

   Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.