Crowdfunding & Belasting

Crowdfunding is een geniaal principe. Als je jouw album of EP wilt financieren is het een hele goede manier om aan geld te komen. Het leuke is vaak dat je er ook een enorme buzz mee kunt creëeren zodat jouw publiek vooraf al vergroot wordt. Dus ook vanuit marketingoogpunt een slimme zet. Je kunt bijvoorbeeld geinige filmpjes maken zoals de mannen van Shoulders of Giants.

Dat creatieve deel gaat vaak wel goed! Maar hoe zit dat dan met de belasting? Zowel de inkomstenbelasting als de btw?

Prestatie of donatie?

Normaal gesproken lever je een dienst, bijvoorbeeld optreden, waar je een btw percentage over moet rekenen. Als je echter gewoon zomaar geld krijgt ligt dat anders. Dan is dit een donatie wat vrij is van btw.

Maar hoe zit dat dan met crowdfunding, is hier sprake van het leveren van een (tegen)prestatie of donatie? Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf. Kom je optreden wanneer iemand €300,- financiert? Dan reken je over dat optreden 6% btw. Krijgen mensen een CD? Dat is belast met 21% dus dan zul je dat tarief moeten hanteren.
Lever je eeuwige dankbaarheid? Dat is niet belast 😉 Dus daarover hoef je geen btw te rekenen, het is dan gewoon een donatie.

Inkomstenbelasting

De meeste muzikanten/fotografen gebruiken crowdfunding om iets te maken wat geld kost. Er zijn weinig project bij ons bekend die crowdfunding gebruiken als inkomensvoorziening. Stel nu dat je toch geld overhoudt aan het project. Hoe zit dat dan? Moet je inkomstenbelasting betalen daarover?

Het antwoord is simpelweg: ja!
In principe wordt crowdfunding gewoon gezien als een eenmalige vorm van omzet.
Als je minder kosten maakt dan er is binnengekomen aan omzet wordt dit gewoon gezien als winst.

Tip: uitsplitsen!

Er wordt gekeken naar de waarde van het economisch verkeer voor wat betreft de btw.

Stel: je wilt een CD verkopen voor €15,- inclusief btw. Een fan betaalt daar via de crowdfundingsactie €30,- voor, dan is de waarde van de tegenprestatie €15,- inclusief 21% btw en het andere deel is vrij van btw.

Succes met crowdfunden!

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »