De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder.

Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)?

De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening hoeft te brengen op facturen aan jouw klanten. De keerzijde is dat je ook géén btw mag terugvragen over kosten die je maakt voor jouw onderneming. Btw speelt dus geen enkele rol meer in jouw onderneming. Dit is anders dan de oude regeling. Daarbij moest je wél met btw factureren, ook al viel je onder kleineondernemersregeling.

Wanneer kwalificeer je als kleine ondernemer?

Als je minder dan 20.000 euro omzet per kalenderjaar hebt kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Daarnaast moet je in eerste instantie wel kwalificeren als ondernemer voor de btw. Als je tot nu steeds btw-aangifte hebt moeten doen is dat het geval. Start je een nieuwe onderneming? Ook dan is de kans groot dat je kwalificeert als ondernemer. Zodra je namelijk (regelmatig) producten of diensten gaat leveren aan klanten dan ben je al (vrij snel) ondernemer voor de btw.

Hoe moet ik mij aanmelden voor de kleineondernemersregeling?

Als je van deze regeling gebruik wilt maken moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Dat kan eenmaal per kalenderjaar. Je kunt je hier aanmelden. Let wel op, de keuze die je maakt is wel voor 3 jaar.

Is het verstandig om mij aan te melden voor de kleineondernemersregeling?

De kleineondernemersregeling is niet altijd financieel interessant. Er zijn twee redenen waarom het niet interessant kan zijn:

  1. De Belastingdienst geeft hierover een voorbeeld van ondernemers die werken met 9% btw.
  2. Ook kan het zijn dat je btw moet terugbetalen als je flink hebt geïnvesteerd en hier de btw over hebt afgetrokken. Dit noemen we “herziening”. Let op: het gaat hierbij om goederen die duurder zijn dan € 450 exclusief btw per stuk.

Hoe werkt herziening in combinatie met de kleineondernemersregeling?

Als je volledig vrijgestelde diensten levert mag je geen btw terugvragen over aangeschafte diensten en goederen. Lever je belaste diensten, dan mag je wel btw terugvragen. Als je wisselt van “belast” naar “vrijgesteld” moet je jouw btw-aftrek gaan “herzien”. Dat betekent kortweg dat over grotere investeringen (van minimaal € 450 excl btw) moet worden berekent wat het btw-gedeelte is dat je niet meer zou mogen terugvragen. Je corrigeert vervolgens altijd met een tiende deel per jaar vanaf het jaar dat je het goed in gebruik neemt.

Er is gelukkig wel wat soepelheid toegekend in het uitvoeringsbesluit dat aanvullende regels bepaald over de kleineondernemingsregeling waardoor je niet direct elke euro hoeft terug te betalen. Zodra de zogenoemde herziening leidt tot een bedrag boven de € 500,- per boekjaar (aan btw) moet je deze correctie wel verplicht doorvoeren.

Het effect van die versoepeling is dat je niet meer dan € 23.809 (excl. btw) moet hebben geïnvesteerd en daar de btw over moet hebben afgetrokken in de afgelopen negen jaar. Als je nog geen negen jaar ondernemer bent, dan gaat het om de periode dat je al wel ondernemer bent. Teruggerekend per jaar betekent dit dat je niet meer dan € 2.645,- excl btw moet hebben geïnvesteerd in de afgelopen negen jaar.

Zoals je misschien begrijpt zullen juiste de kleinere ondernemers hier niet zo snel aankomen en daarmee is de regeling wat ons betreft dan ook goed opgezet. Als je weet dat je altijd minder dan € 2.645,- excl btw hebt geïnvesteerd per jaar hoef niet over herziening na te denken.

Andere haken en ogen

Zoals de wettekst vermeldt gaat het om alle belaste omzet (met 21%, 9% en 0%) en een aantal vrijgestelde diensten en leveringen (de levering of verhuur van onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten). Het is dus verstandig om te berekenen wat voor jou gunstig is. Heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op.
Je kunt ook zelf checken of je in aanmerking komt met deze tool van de Belastingdienst.

Onze verouderde blog (let op, dit is dus niet meer actueel maar geeft wel een beeld van de oude KOR):

De kleineondernemersregeling

Het klinkt bijna denigrerend; kleine ondernemer. Toch kun je dit gevoel beter passeren en kijken wat de regeling eigenlijk inhoudt. Je zou namelijk €1.345 kunnen overhouden aan het eind van het jaar dankzij deze regeling! Heb je daar oren naar?

Deze regeling maakt het mogelijk dat je tot €1.345 extra overhoudt aan het einde van het jaar. Maar hoe werkt dat precies? Allereerst moet je beseffen dat dit om het btw bedrag gaat wat je eigenlijk zou moeten betalen.

Zoals je weet reken je btw over een factuur. Deze btw moet je afdragen. Stel dat je €5.000 exclusief btw (21%) hebt gefactureerd. Over dat bedrag is (5000 x 21% =) €1.050 aan btw binnengekomen. Deze btw moet je aangeven via het formulier van de Belastingdienst en vervolgens afdragen.

Je kunt het bedrag echter ook aangeven bij categorie 5d “vermindering volgens de kleineondernemersregeling”. Dan hoef je de btw, in dit voorbeeld €1.050, niet te betalen en mag je deze dus houden.

Tip

Weet je niet zeker wat dit jaar gaat doen? Of je de grens van €1.345 aan btw misschien wel overgaat?
Betaal de btw op tijd en corrigeer de aangiften pas aan het einde van het jaar. Dan weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Heb je toch recht op de regeling? Dan krijg je het bedrag gewoon terug.

Tussenvorm (glijdende schaal)

De grens is €1.883. Zit je hierboven? Dan moet je alle btw gewoon afdragen en is deze regeling niet voor jou van toepassing.

Heb je meer tussen de €1.345 en €1.883 btw ontvangen in een jaar? Dan is er een glijdende schaal. Je moet dan zelf uitrekenen hoeveel btw je terug mag houden en hoeveel je dient af te dragen. Door sommigen wordt dit als lastig ervaren.

De berekening voor de tussen vorm (tussen €1.345 en €1.883) gaat als volgt:
2,5 x (€ 1.883 – btw-bedrag).

Voorbeeld
Stel dat je €1.500 aan btw hebt ontvangen van jouw klanten dan is dit het resultaat van de berekening.
2,5 x (€ 1.883 – €1.500) = €957,50
Dit is het bedrag dat je aangeeft bij categorie 5d. De rest (€1.500 – €957,50 = €542,50) moet je afdragen.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Bron: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »