Nieuw btw-nummer in 2020

Je hebt het vast gemerkt de laatste tijd; er komt steeds meer controle op de privacy van mensen. Zo werd in 2018 de AGV (Algemene verordening gegevensbescherming) ingevoerd. Deze verordening zorgt ervoor dat in de hele EU dezelfde privacywetgeving geldt.

Zo komt het btw-nummer ook ineens naar boven, want daar wordt nu je BSN in gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat dit privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem dient te komen. Door je BSN uit het btw-nummer te halen wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.

Overgangsfase
De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als zij niet aankomen met een tussenoplossing. Het invoeren van het nieuwe BTW-nummer kan namelijk pas op het moment dat de Belastingdienst overgaat op een nieuw ICT-systeem. En de Belastingdienst kennende, duurt dat waarschijnlijk wel even. Daarom komt eerst de ‘factuurvariant’.
Deze factuurvariant is een btw-nummer dat je dit jaar (2019) nog krijgt en je alleen hoeft te vermelden op je webiste en facturen. Tevens gebruik je deze factuurvariant bij intracommunautaire transacties (binnen de EU dus) en andere transacties op basis van EU-regelgeving.

Bij de communicatie met de Belastingdienst gebruik je dus nog je oude btw-nummer (met je BSN).

Oftewel: bij de interne systemen van de Belastingdienst blijft je oude btw-nummer gelden. Voor extern gebruik komt er een nieuw nummer.
Uiteraard streeft de Belastingdienst op langere termijn naar 1 btw-nummer dat je voor alle doeleinden kan gebruiken.

Wat moet je nu doen?
Je wacht rustig tot je het btw-nummer als tussenoplossing ontvangt. Je kan al wel stoppen met het vermelden van je btw-nummer op bijvoorbeeld je website.
Officieel ben je verplicht bij levering aan consumenten dit nummer te vermelden, maar de Autoriteit Consument & Markt geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.
Vanaf 1 januari 2020 dient het nieuwe btw-nummer (de factuurvariant) op je briefpapier/facturen te staan.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »