Tweedehands producten voor je bedrijf (bijvoorbeeld via marktplaats) Hoe werkt dat?

Stel, je wilt op marktplaats een tweedehands artikel kopen, maar de ondernemer die het verkoopt geeft aan dat hij geen btw rekent omdat het tweedehands is. Wat is nu waar/niet waar? Moet je over een tweedehands artikel ook btw rekenen, of zijn er uitzonderingen? Of mag je het dan als marge-artikel boeken?

De hoofdregel is eigenlijk heel simpel: koop je het artikel met btw? Dan moet je het als ondernemer ook weer doorverkopen met btw. Doe je dat niet? Dan heb je dus in eerste instantie de btw afgetrokken maar tegelijkertijd is er dan geen btw naar de Belastingdienst gegaan. Zo kun je dus veel btw ‘verdienen’. Maar, dat is natuurlijk niet de bedoeling van de btw en zelfs fraude! Dus mocht je hierop worden gecontroleerd dan kun je een boete krijgen en daarnaast moet je dan nog de btw betalen die je eigenlijk verschuldigd was.

Kan het zijn dat je een tweedehands product koopt van een ondernemer terwijl er geen btw op zit? Dat kan, maar dat is enkel het geval indien deze ondernemer zelf ook geen btw in aftrek heeft gebracht over de aanschaf van het product. Die situaties zijn denkbaar, bijv. als hij/zij al een keer iets heeft overgekocht van een particulier.

En als je zelf iets tweedehands koopt van een particulier?

Een particulier kan geen btw in aftrek brengen. Dus dan kun je het product inderdaad inboeken als marge-product. Hoe je dat doet in onze software? Selecteer bij het opvoeren van kosten voor de optie “geen btw”. Dan wordt het keurig netjes verwerkt in jouw boekhouding! 🙂

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »