De btw-aangifte: Doe jij het goed?

Rekenmachine en factuur uitgestald, foto van auteur op voorgrond

De btw-aangifte; Elk kwartaal moet je er weer aan geloven. Maar doe je het eigenlijk wel goed?

Als ondernemer heb je te maken met een aantal verschillende categorieën btw: 21%, 6% en vrijgesteld. In sommige gevallen ook nog 0% (diensten in het buitenland).
Waarschijnlijk weet je wel dat je 21% aan moet geven onder hoog tarief en 6% onder laag tarief. De lessen die je geeft aan leerlingen onder de 21 jaar geeft zijn echter vrijgesteld van btw.

Hoe geef je die dan aan?

Wellicht zul je denken dat je het moet aangeven onder categorie 1e. Hier staat namelijk “Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast”. En dat lijkt misschien wel het geval. Toch is dit niet juist. Er bestaat namelijk niet zoiets als “vrijgestelde btw”. Jouw diensten zijn namelijk vrijgesteld van btw.

Het goede antwoord is dus: Niet!

Als jouw dienst is vrijgesteld van btw dan hoef je dit dus ook niet aan te geven. Wel moet je voor de omzetbelasting rekening houden met een verhouding tussen vrijgestelde diensten en belaste diensten over de door jou gemaakte kosten.
Als jouw inkomen bijvoorbeeld voor 50% bestaat uit lesgeven onder de 21 (vrijgesteld) en voor de andere 50% uit optredens dan moet je naar deze ratio, in dit geval 50/50, de btw verrekenen. Je mag dan slechts 50% aan btw als voorbelasting terugvragen.

Heb je hier nog vragen over of andere vragen over jouw btw-aangifte? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.