De kleineondernemersregeling (KOR)

Spaarpot waar geld in gestopt word, voorgrond Ruud Hoevenaar auteur blog in cirkel
De kleineondernemersregeling

Het klinkt bijna denigrerend; kleine ondernemer. Toch kun je dit gevoel beter passeren en kijken wat de regeling eigenlijk inhoudt. Je zou namelijk €1.345 kunnen overhouden aan het eind van het jaar dankzij deze regeling! Heb je daar oren naar?

Deze regeling maakt het mogelijk dat je tot €1.345 extra overhoudt aan het einde van het jaar. Maar hoe werkt dat precies? Allereerst moet je beseffen dat dit om het btw bedrag gaat wat je eigenlijk zou moeten betalen.

Zoals je weet reken je btw over een factuur. Deze btw moet je afdragen. Stel dat je €5.000 exclusief btw (21%) hebt gefactureerd. Over dat bedrag is (5000 x 21% =) €1.050 aan btw binnengekomen. Deze btw moet je aangeven via het formulier van de Belastingdienst en vervolgens afdragen.

Je kunt het bedrag echter ook aangeven bij categorie 5d “vermindering volgens de kleineondernemersregeling”. Dan hoef je de btw, in dit voorbeeld €1.050, niet te betalen en mag je deze dus houden.

Tip

Weet je niet zeker wat dit jaar gaat doen? Of je de grens van €1.345 aan btw misschien wel overgaat?
Betaal de btw op tijd en corrigeer de aangiften pas aan het einde van het jaar. Dan weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Heb je toch recht op de regeling? Dan krijg je het bedrag gewoon terug.

Tussenvorm (glijdende schaal)

De grens is €1.883. Zit je hierboven? Dan moet je alle btw gewoon afdragen en is deze regeling niet voor jou van toepassing.

Heb je meer tussen de €1.345 en €1.883 btw ontvangen in een jaar? Dan is er een glijdende schaal. Je moet dan zelf uitrekenen hoeveel btw je terug mag houden en hoeveel je dient af te dragen. Door sommigen wordt dit als lastig ervaren.

De berekening voor de tussen vorm (tussen €1.345 en €1.883) gaat als volgt:
2,5 x (€ 1.883 – btw-bedrag).

Voorbeeld
Stel dat je €1.500 aan btw hebt ontvangen van jouw klanten dan is dit het resultaat van de berekening.
2,5 x (€ 1.883 – €1.500) = €957,50
Dit is het bedrag dat je aangeeft bij categorie 5d. De rest (€1.500 – €957,50 = €542,50) moet je afdragen.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Bron: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/kleineondernemersregeling/

One Comment on “De kleineondernemersregeling (KOR)”

  1. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Vraagje de BTW die je niet afdraagt volgen de KOR moet je toch wel boeken als opbrengst zodat het wel meetelt voor je inkomstenbelasting ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.