Eerste hulp bij ondernemen

Mijn eerste jaar als zzp-er zit erop. Een chaotisch jaar waarin enorm veel op me af is gekomen. Want hoe zit het met al die regels, belastingen, facturen sturen en nog zo veel meer? Ik vertel je over mijn valkuilen en dingen die ik graag had geweten voordat ik begon.

BTW aangifte.
Nou had ik me best goed ingelezen voordat ik aanschoof bij de KVK. Na de eerste drie maanden was ik dan ook braaf gaan zitten voor mijn btw aangifte. Ik was nu immers ondernemer! Zonder al te veel moeite kwam ik er doorheen en opgelucht drukte ik op verzenden. Zo, die stap was genomen! Dacht ik….

Want, waar in mijn privé leven de belastingdienst altijd moeiteloos de weg weet te vinden naar mijn brievenbus. Zo lastig gaat dat schijnbaar als je ondernemer bent. Totdat ze echt iets van je willen, want opeens lag er een boete op mijn deurmat. Ik was te laat met het betalen van mijn btw. Maar hé? Die had ik toch braaf op tijd verstuurd? Ja, dat klopte maar helaas las ik over de kleine lettertjes heen. Er wordt namelijk van jou als ondernemer verwacht dat je het bedrag van de aanslag overmaakt. Je ontvangt hier dus geen factuur of acceptgiro van. Oeps.. Dat was mijn eerste, €50,- euro kostende les.

Kleine ondernemersregeling.
Mijn tweede valkuil was een typisch gevalletje, je weet nooit hoe goed je het opeens kan doen. Dat bleek het geval te zijn met mijn onderneming. In het begin van het jaar zocht ik de grens op van de kleine ondernemersregeling. Onder een bepaalde grens wordt je namelijk vrijgesteld van je btw afdracht. Lachend keek ik naar het bedrag en ik wist het zeker, hier zou ik nooit overheen komen! De korting paste ik dus elk kwartaal gelijk toe. Tot daar opeens een aantal grote, onverwachte, projecten voorbij kwamen. De grens naderde hard en ik moest zelfs op de rem trappen om niet opeens al mijn zuur verdiende geld terug te moeten betalen. Een belangrijke les dus voor elke startende ondernemer. Schat je kansen niet te laag in. Betaal braaf je btw, en mocht je onder de grens blijven, vraag dan aan het einde van het jaar je geld terug. Kan je er nog leuk van op vakantie gaan ook!

IB aangifte
Ok, de eerste twee hobbels had ik overleefd. Nu in 2019 had ik anders onder controle… of toch niet? Helaas bleek ik wederom wat vergeten te zijn. Want vanaf 1 maart staat de Inkomstenbelasting op ons te wachten. En dat betekend ook als ondernemer, dat je nog een flinke dosis (zo’n 33% van je winst) mag afdragen. Auw, mijn rekening gaat hier flink onder leiden. Hier zijn natuurlijk vele uitzonderingen en kortingen op toe te passen om het bedrag zo laag mogelijk te houden, maar leuk is anders. In 2019 ga ik dus ook hier braaf een potje voor aanleggen.

Al met al, drie dure lessen! Maar ik heb er van geleerd dus komend jaar zal ik niet in herhaling vallen.

Wat waren jou grootste valkuilen in je eerste jaar als zzp-er?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.