Wat gebeurt er eigenlijk als m’n onderneming verlies draait?

Oei… dan hopen we natuurlijk dat dat uiteindelijk omslaat naar winst!

Maar misschien eerst goed om deze vraag in twee delen te knippen. We hebben namelijk zoiets als (1) Commerciële winst/verlies en (2) Fiscale winst/verlies. Wat is het verschil?

Commercieel verlies is een verlies wat zich ook echt voordoet. Dus er staat daadwerkelijk minder geld op jouw bankrekening dan vorig jaar. Dat is natuurlijk niet wenselijk en we hopen dat dit niet bij jou gebeurd!

Wat echter veel vaker voorkomt bij ZZP’ers is een fiscaal verlies. Hoe werkt dat dan? Als je jouw onderneming start dan maak je aan het begin waarschijnlijk niet heel veel omzet maar voer je al wel de nodige kosten op. Daarnaast mag je, als je voldoet aan de voorwaarden, een startersaftrek en een ondernemersaftrek toepassen. Daarmee verlaag je de winst nog eens aanzienlijk, namelijk met €9.403,-. Stel nu dat jouw commerciële winst in jaar 1 van jouw onderneming €5.000,- is, dan ben je dus €5.000,- rijker geworden in dat jaar. (*party*) Maar als je deze aftrekpost eraf haalt, die alleen maar fiscaal/voor de belasting wordt toegepast, dan heb je dus een fiscaal verlies van €5.000,- minus €9.403,- = -/- €4.403,-.

Dus nu lijkt het net alsof je €4.403,- verlies hebt gemaakt in het eerste jaar terwijl je eigenlijk €5.000,- winst hebt gemaakt. Dat verschil zit hem dus in de belastingregels.
Het is geen probleem als je in het begin van jouw onderneming verlies maakt. Als je echter structureel, jaar in jaar uit, (fiscaal) verlieslijdend bent als onderneming dan wordt het natuurlijk lastig om te spreken van een onderneming. Dan kan het zijn dat de Belastingdienst je een brief stuurt met vragen om te onderbouwen waarom jij vindt dat er sprake is van een onderneming. In een worst case scenario wordt je dan niet meer gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.Maar om vrolijk af te sluiten, daar gaan we natuurlijk helemaal niet van uit! Want, jij hebt het in je en gaat bakken met (commerciële en fiscale) winst maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.