Gezinsuitbreiding, wat moet je allemaal regelen?

Dolblij zijn jullie met de aankomende gezinsuitbreiding. Maar al snel slaat de stress je om het hart. Want dat betekend toch al gauw dat je zo’n 6 maanden niet aan het werk bent. Gelukkig zijn er verschillende tips waarmee je ervoor kan zorgen dat je in die periode maximaal kan genieten.

ZEZ
De zogenaamde ZEZ-uitkering is beschikbaar voor elke ZZP-er in Nederland. Deze Zelfstandige en Zwanger uitkering krijg je via het UWV.  Hierbij moet je uiteraard wel voldoen aan een aantal eisen en is de hoogte afhankelijk van het aantal uren dat je werkt. Is dit meer dan 1225 uur in het afgelopen jaar? Dan krijg je de maximale uitkering van €72,25 per dag. Haal je deze uren nog niet, dan wordt er gekeken naar je winst van het afgelopen jaar.  Voor alle regels en weetjes omtrent de ZEZ uitkering kan je terecht op de site van de Rijksoverheid.

Helaas is deze regeling wel enkel voor de vrouwen onder ons. Als mannen voor of na de bevalling graag thuis willen zijn dan komt dit voor eigen rekening.

Verloren uurtjes
Het kan natuurlijk zijn dat jetijdens je verlof of  al vlot naar de bevallig weer prima een aantal uurtjes achter je laptop kan zitten. Even afleiding is immers ook fijn en die ZEZ is geen vetpot. Goed om te weten is dat dit gewoon mag zonder dat dit op je uitkering wordt gekort! Voel je dus niet bezwaard om kleine klusjes gewoon op te pakken.

 AOV
Is de gezinsuitbreiding nog geen realiteit maar enkel een plan voor de toekomst? Dan is het misschien slim om te kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering.  Veel van deze verzekeringen keren een speciale uitkering uit tijdens de zwangerschap. Dit heeft overigens wederom geen invloed op je ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat de uitkering van de AOV wat lager uitvalt door de ZEZ.  Laat je dus goed informeren mocht je voor deze optie gaat.

En verder spreekt het opbouwen van een goede buffer natuurlijk voor zich. Start aan het begin ( of liever nog ervoor ) van de zwangerschap gelijk met het opbouwen hiervan! Zo ben je niet afhankelijk van bovenstaande opties en kan je alles zien als een fijn extraatje.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.