Hoe regel ik alles goed met mijn band?

Repetitieruimte van band met bandsleden op achtergrond, foto van auteur blog op voorgrond
Als band de zaken op orde

Regelmatig krijg ik de vraag hoe een band zaken zoals auteursrecht goed op orde kan krijgen. Meestal komt deze vraag op het moment dat nummers geschreven zijn en de band de studio ingaat.

Ik ga hieronder op de twee meest gestelde vragen in:

 1. Welke rechtsvorm moeten we hebben als band?
  Dat hangt er volledig vanaf wat jullie verder naast de band doen. Daarnaast ook nog of je gebruik maakt van subsidies en de subsidieverstrekker het liefst naar een stichting overmaakt.
  De vuistregel is dat je, wanneer je meerdere projecten doet naast deze band, altijd als zelfstandige/eenmanszaak aan de slag moet. Dat geeft je de meeste flexibiliteit en dat brengt de minste risico’s met zich mee. Een alternatief is bijvoorbeeld een v.o.f.,  je bent dan allemaal vennoten/partners van een bedrijf. Het nadeel wat je hierbij kunt ondervinden is dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor die v.o.f., voor zowel de lusten als de lasten.
  Als door een ander zijn schuld de v.o.f. iets moet betalen, betalen jullie allemaal mee.
  Het kan zeker een geschikte rechtsvorm zijn maar je moet dingen goed vastleggen in een vennootschapsovereenkomst.Spreek bijvoorbeeld af dat niemand namens de v.o.f. in zijn eentje zakelijke afspraken mag maken met andere partijen als dit over zaken gaat die meer dan €150,- aangaan. Dat er dan tenminste twee handtekeningen/vertegenwoordigers nodig zijn. De stichting is een verhaal apart en heeft eigenlijk alleen nut wanneer je voor subsidies gaat. Is dat bij jullie het geval? Neem dan gerust (vrijblijvend) contact op. Het gaat namelijk te ver om in dit blog daarover uit te wijden.
 2. Hoe doen we dat dan met auteursrecht?
  Een vraag die ik laatst kreeg: “we hebben een v.o.f. opgezet om het auteursrecht vervolgens via de v.o.f. te laten lopen. Dat is goed geregeld toch?”
  Het klinkt als een logische gedachte! Echter is het belangrijk om het fiscale verhaal niet uit het oog te verliezen. Als je zakelijk auteursrecht ontvangt moet je namelijk btw rekenen over auteursrecht. Laat je echter de auteursrecht geldstromen binnenkomen op jouw particuliere rekening en geef je alles particulier aan? Dan betaal je geen btw!
  Zo dus:
  Auteursrecht          Zakelijk           Privé
  Bedrag excl btw     €100,-           €121,-
  Btw                               €21,-              X

Oftewel, een rechtsvorm opzetten om auteursrecht te verdelen is niet per se altijd een goed idee!
Je kunt ook als personen onderling een contract opstellen waarin je opneemt dat je auteursrecht op een bepaalde manier hebt verdeeld.

Als je nog vragen hebt, neem vrijblijvend contact op!


Onze software is speciaal ontwikkeld voor muzikanten, probeer het gratis en ervaar het gemak!
Probeer onze software 30 dagen gratis!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.