In vijf stappen vrij van btw boetes!

Auto op achtergrond en schrijver blog op de voorgrond in een cirkel

Voorkom dat jij een btw boete krijgt!

Boetes zijn nooit leuk. Toch krijgen ondernemer er af en toe mee te maken als het op de btw aangifte aankomt. Vorig jaar kregen we veel vragen van klanten hoe het nu kan dat ze “zomaar” een boete krijgen over de btw aangifte terwijl ze zich niet bewust waren dat ze iets verkeerd hadden gedaan. Bovendien waren ze ook nog eens keurig op tijd met de aangifte.

Wat gaat er mis?

Voor ons was het al vrij snel duidelijk wat er mis ging bij bovenstaande gevallen. Als je btw aangifte doet, doe je dit in principe per kwartaal. Je moet echter alle btw voor een jaar bij elkaar optellen aan het eind van het jaar én dan nog kijken of je iets moet corrigeren. Het gaat vaak mis bij de Kleine OndernemersRegeling (KOR).

Hoe het wel moet

1. Tel je btw aangiftes van kwartaal 1, 2 en 3 bij elkaar op.
2. Maak een overzicht wat je per jaar zou moeten betalen aan btw en wat je terug mag vragen (voorbelasting).
3. Als het totaalbedrag positief is, dus te betalen btw minus de voorbelasting, dan mag je over dat bedrag de KOR toepassen.
4. Controleer nu voor welke bedrag je de KOR hebt toegepast. Is dit hoger dan wat je eigenlijk had mogen toepassen? Dan moet je bij de laatste btw aangifte, van kwartaal 4, een negatief bedrag invullen.
5. Je moet nu een deel btw terugbetalen maar je voorkomt in ieder geval een boete!

Let op: weet je toch niet zeker of je het goed doet? Voor €60,- exclusief btw controleren wij alles voor je en doen we zelfs een corrigerende aangifte. Dat is beter dan een boete riskeren! Klik hier om een afspraak te maken. Better safe than sorry 😉

Zie ook dit filmpje waarin onze belastingadviseur Ruud Hoevenaar uitlegt hoe dit precies in zijn werk gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.