IB aangifte – Saldo Fiscale winstberekening

hamer op schroef tang op spijker fout achtergrond auteur op voorgrond
Inkomstenbelastingaangifte

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Alles is tot nu toe prima gegaan, de omzet en kosten zijn ingevuld en de instrumenten en auto staan weer op de balans. Maar wat is die melding waar je elk jaar toch weer mee worstelt?

“Het saldo fiscale winstberekening (niet ingevuld) is niet gelijk aan uw saldo winst en verliesrekening of aan het winst aandeel van uw onderneming.”

Veel ondernemers herkennen deze melding maar hebben geen idee waar ‘het hem in zit’. Wat zie je over het hoofd?

De oplossing
Je hebt winst gemaakt in dit jaar. Jouw bedrijf is dus ‘rijker’ geworden. Er stond namelijk minder saldo op je (zakelijke) bankrekening voordat je de facturen ging sturen. Dit verschil wordt aangeduid als winst.
Maar het is nogal onzinnig om jouw geld in de onderneming ‘te laten zitten’. Als het geld op de rekening blijft staan van jouw bedrijf dan zou je er niks mee mogen doen. Gelukkig is dat niet het geval!

Omdat je het geld, zoals de meeste ondernemers, hoogstwaarschijnlijk nodig hebt om te kunnen leven maak je gebruik van zogeheten ‘privéonttrekkingen’.
Je stort geld naar jouw privérekening en er verdwijnt dus geld vanuit jouw bedrijf. Maar ook zaken zoals eten/drinken waar de privécorrectie van toepassing is.

Hier gaat het mis!

Dit moet je namelijk ook administreren. Hoe doe je dat?
Heel simpel: Box 1 Winst Uit Onderneming van de inkomstenbelasting heeft een tabblad met privéonttrekkingen.

Als je deze aanvinkt dan kom je op het scherm waarin je nog kunt kiezen hoe je deze privéonttrekking verdeelt. De meeste ondernemers maken gebruik van de Privéonttrekking in contanten.

Let op!

Is dat niet het geval? Vul dan het deel wat op jouw zakelijke rekening staat in bij Liquide Middelen op Activakant van de balans en hetzelfde bedrag op de Passivakant onder eigen vermogen.


Wij kunnen uiteraard ook de aangifte voor je doen. Voor slechts €149,- exclusief btw kijken wij 4 kwartaalaangiftes na en doen we de aangifte IB voor je. Neem even contact met ons op!