Inkomstenbelasting betalen over 2019!?

“Help! Ik krijg een blauwe envelop in de brievenbus met daarin bericht dat ik al de belasting over 2019 moet betalen! Hoe kan dat?”

Deze panieksituatie komt veel mensen bekend voor. De belastingdienst kan inderdaad een voorlopige aanslag sturen op basis van de gegevens die bij haar bekend is (door aanslagen van voorgaande jaren). Sowieso is onze eerste tip na te gaan of de voorlopige aanslag wel (een beetje) klopt. Als jij weet dat 2019 er heel anders uit gaat zien dan voorgaande jaren, dan kan je de voorlopige aanslag wijzigen door in te loggen op de website van de belastingdienst en de juiste gegevens in te vullen in het formulier van de voorlopige aangifte.

Maar wat nou als ze een aanslag sturen die je onmogelijk in 1 keer kan betalen?
Je kan de voorlopige aangifte ook in termijnen betalen, bijvoorbeeld maandelijks. Je krijgt korting als je het hele bedrag in 1 keer betaalt, maar dat kan natuurlijk alleen als je voldoende spaargeld hebt.

Kan je zelf ook een voorlopige aanslag aanvragen?
Jazeker! Waarom je dat zou willen? Het kan zijn dat je weet dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst of omdat je volgend jaar het bedrag niet ineens wil betalen. Want met een voorlopige aanslag kan je maandelijks het geld ontvangen of betalen.
Een andere reden kan zijn dat je vooraf weet of je geld terugkrijgt of moet betalen.

TIP! Wil je enkel voor jezelf weten wat je te wachten staat? Doe dan alsof je een voorlopige aanslag aanvraagt. Volg daarbij de eerste 3 van de 4 stappen van de aanvraag voor een voorlopige aangifte. Wil je vervolgens echt de voorlopige aanslag aanvragen? Onderteken bij stap 4 en verstuur het ingevulde formulier.

Wil jij hulp bij het aanvragen of wijzigen van een voorlopige aanslag? Of heb je vragen? Stel je vragen gerust. Wij staan graag voor je klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.