Coronacrisis: de zelfstandigenaftrek & het urencriterium

Heb je door de coronacrisis minder tijd kunnen besteden aan je onderneming in 2020? En kom je daardoor wellicht in de knel met het urencriterium van 1225 uur voor de zelfstandigenaftrek?

Om te voorkomen dat je het recht op onder andere de zelfstandigenaftrek verliest door de coronacrisis gaat de Belastingdienst er vanuit dat je van 1 maart 2020 t/m 31 mei 2020 ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed, ook als je die uren niet daadwerkelijk hebt gemaakt. Dat betekent natuurlijk wel dat je de uren in de maanden januari/februari en alle maanden vanaf juni en verder wel moet maken en natuurlijk aan moet kunnen tonen. Dat zou betekenen dat het urencriterium in 2020 slechts 920 uur bedraagt.

Ben je ondernemer die sterk seizoensafhankelijk werkt, zoals bijvoorbeeld in de horeca of in de festivalbranche? En ligt de piek van je werkzaamheden normaal juist in de periode van 1 maart tot 1 oktober? In dat geval keurt de Belastingdienst goed dat je voor die periode uit mag gaan van hetzelfde aantal uren als in die piekperiode van 2019. Let op, want die uren over 2019 moet je wel aannemelijk kunnen maken!