Welke werkzaamheden tellen mee voor de zelfstandigenaftrek?

Alle uren die maakt in het kader van jouw onderneming(en) tellen mee voor het urencriterium van 1225 uur. Zowel direct als indirecte werkzaamheden die je uitvoert in het belang van je bedrijf vallen onder het urencriterium. Denk bijvoorbeeld dus aan de reistijd die je moet maken om naar een klant te gaan, het uitwerken van een nieuw businessplan of bijhouden van je administratie. Het gaat dus niet alleen om de uren die je ook rekening brengt bij jouw klanten.

Ook uren die je besteedt aan het volgen van een studie mogen mee worden gesteld voor het urencriterium. Het moet natuurlijk wel gaan om een vakgerichte studie. Opleidingen die je volgt vanuit een privébehoefte zoals mindfulness of een bloemschikcursus vallen hier niet onder, tenzij je mindfulness-coach of bloemist bent natuurlijk 😉

Belangrijk bij dit alles is bovenal dat je deze uren kunt verantwoorden, bijvoorbeeld door het bijhouden van een urenadministratie. Het is immers aan jou als zzp’er om aannemelijk te maken dat je voldaan hebt aan het urencriterium.