Zelfstandigenaftrek – Hoeveel uur moet ik maken?

De zelfstandigenaftrek geldt voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen. Het urencriterium houdt in dat je gedurende het hele kalenderjaar ten minste 1225 uur besteed moet hebben aan je onderneming. Dit komt neer op ongeveer 24 uur per week. Heb je meerdere ondernemingen? Dan mag je voor het urencriterium alle uren van de verschillende ondernemingen bij elkaar optellen, dus bijvoorbeeld ook voor jouw tijd die je werkt in een VOF of in een andere eenmanszaak. Let wel, dat geldt niet als je werkt voor een eigen B.V..

Daarnaast moet je meer dan 50% van jouw totale arbeidstijd besteed worden aan je onderneming(en). De werkzaamheden die je bijvoorbeeld uitvoert in loondienst mogen dus niet de overhand krijgen. Deze eis geldt echter weer niet als je in één van de laatste vijf voorgaande jaren geen ondernemer bent geweest.

Ben je pas bijvoorbeeld halverwege het jaar begonnen met ondernemen? Dan zal je alsnog moeten voldoen aan de bovenstaande eisen. Een veelgehoorde misvatting is dat je dan slechts gedeeltelijk aan de eis hoeft te voldoen, dat is echter onjuist. Zorg dus dat je altijd minimaal 1225 uur hebt gemaakt en in jouw administratie hebt verwerkt.