Een zakelijke telefoon, hoe zit dat eigenlijk belastingtechnisch?
De hoofdregel voor de aftrekbaarheid van kosten is:
- het moet een zakelijk karakter hebben
- hoe duur dat dan is maakt op zich niet uit (excessen uitgezonderd), en
- met eventuele privé-elementen moet je rekening houden.
Zakelijk karakter telefoon
Dat je een telefoon zakelijk kunt gebruiken staat uiteraard vast. Heb je een losse telefoon voor jouw onderneming? Dan kun je de kosten gewoon volledig aftrekken van de inkomsten- en omzetbelasting (btw).
Dure vs. goedkope telefoon – maakt dat nog uit?
Kortweg: Nee. In de rechtspraak is bepaald dat de Belastingdienst bij het beoordelen van kosten niet ‘op de stoel van de ondernemer’ mag gaan zitten. Oftewel: het is de ondernemer die bepaalt of iets zakelijk nodig is. Als jij vindt dat je de allernieuwste iPhone als zakelijke telefoon nodig hebt, dan is dat dus aan jou en kun je deze kosten gewoon aftrekken.
Gemengd gebruik (privé en zakelijk)
Met twee telefoons rondzeulen is misschien niet wat je wilt. Als je maar één telefoon wilt dan moet je wel rekening met het corrigeren van privégebruik. Je mag dit gelukkig naar schatting doen. Je moet hier wel een onderbouwing voor hebben.
Tip: wist je dat je twee nummers op één telefoon kunt hebben met een zogeheten eSim? Dan heb je de mogelijkheid om tóch twee nummers te hebben. Dan hoef je voor jouw abonnement ook geen splitsing aan te maken maar heb je toch maar één telefoon.