Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor zzp’ers?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost in de inkomstenbelasting waardoor je minder inkomstenbelasting betaald. Je komt in aanmerking als je meer dan € 2.400 exclusief btw hebt geïnvesteerd in een boekjaar. Ook moeten deze investeren meer dan € 450 exclusief btw per stuk bedragen.

Hoe werkt de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

De KIA is een regeling die investeren stimuleert. Als je in een (boek)jaar (bijv. 2021) meer hebt geïnvesteerd dan €2400,- ex btw, dan mag je nog eens 28% extra aftrekken van dat bedrag als fiscale kostenpost. Deze berekening kan nog best lastig zijn maar we hopen dat het onderstaande voorbeeld je duidelijkheid geeft.

Wat heb ik aan de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Nou het kan nogal geld schelen! Als je toch al van plan was iets te kopen kun je dat beter in het jaar doen waarin je verwacht aan die €2.400,-. te komen. Dat scheelt je dan weer een kleine €250,- ! (Op basis van de eerste belastingschijf, hoe hoger jouw schijf, des te meer voordeel)

Let er wel op dat elk onderdeel wat je geïnvesteerd hebt dan tenminste €450,- excl btw heeft gekost/kost. Dat is een (harde) eis vanuit de Belastingdienst.

Rekenvoorbeelden kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Situatie 1
Je hebt €2500,- geïnvesteerd en geeft aan dat dit onder de KIA regeling valt.
28% hiervan mag je extra opvoeren als fiscale kostenpost.
Dat houdt in dat je €700,- (28% van €2500) extra opvoert en effectief dus (afhankelijk van jouw inkomenschaal) zo’n €260,- aan belastingvermindering hebt. Die hoef je niet meer te betalen!

Situatie 2
Stel nu dat je €2200,- hebt geïnvesteerd in een jaar en je bent van plan om wellicht in het volgende jaar nog iets te investeren. Als voorbeeld nemen we even een camera om content mee te schieten.
Als je vrijwel zeker weet dat je deze toch wilt kopen in het volgende jaar kun je belastingtechnisch deze beter in het huidige jaar aanschaffen. Omdat je net onder de grens zit heb je nu nog geen recht op de aftrek maar als je iets aanschaft kom je net boven de ondergrens uit. Dat levert je dan als snel een interessant belastingvoordeel op. Houd er dus wel rekening mee dat die aanschaf minimaal €450 exclusief btw is. Anders telt deze niet mee voor de KIA regeling.

De praktijk – Hoe en waar moet je de KIA invoeren?

Bij het opgeven van de Inkomstenbelasting is er voor ondernemers een aparte categorie waarin de KIA wordt genoemd. Vul hier alle bedrijfsmiddelen in die je hebt gekocht als investering. Let erop dat deze bedrijfsmiddelen wel meer dan € 450 exclusief btw per stuk bedragen. Het programma van de Belastingdienst rekent vervolgens zelf uit waar je recht op hebt.

Bron: Belastingdienst