Kosten – Wat mag je allemaal opvoeren?

man met geld en boek op achtergrond met auteur op voorgrond
Kosten opvoeren

 

100,-
aan kosten opvoeren
is
37,-
wat je niet hoeft te betalen aan de Belastingdienst

 

Als je je een klein beetje hebt ingelezen weet als het goed is dat je kosten mag opvoeren. Deze kosten zijn gerelateerd aan jouw bedrijf zoals de kosten van je domeinnaam, reiskosten, etc.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je niks laat liggen?

Verschil btw en Inkomstenbelasting
Veel gehoord door klanten en bevriende ondernemers is dat het ‘wel lekker is’ dat je de btw terugkrijgt over dingen die je aanschaft voor jouw onderneming. Het scheelt immers flink! Een ding wordt daarbij vaak vergeten, het scheelt ook nog eens voor de Inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk alleen maar over de winst. Dat is omzet – kosten. Dus hoe meer kosten je maakt, des te minder je aan belasting hoeft te betalen.

Het werkt eigenlijk zo:
Over elke €100,- exclusief btw die jij maakt aan zakelijke kosten hoef je geen belasting te betalen in de schijf die op dat moment van toepassing is. Betaal je bijvoorbeeld 37% belasting, dan hoef je 37% van €100 = €37 dus niet te betalen.

Moet ik dan meer kosten gaan maken?
Nee, dat is nergens voor nodig. Wel moet je kritisch gaan kijken naar alle kosten die je gemaakt hebt op een jaar. En daarmee bedoelen we niet de kosten die je al hebt opgevoerd maar juist die je hebt laten liggen. Hieronder een aantal voorbeelden die mensen vaak vergeten!

 • Telefoonabonnement

 • Internetabonnement

 • Huurkosten woning

 • Parkeerkosten

 • Dropbox

 • Podium/bandkleding

 • Spotify & iTunes*

 • En ga zo maar door!

  Hoe zit dat dan met gemengde kosten?
  Nu is het misschien niet reëel om alles aan te merken als zakelijke kosten. Maar andersom is het natuurlijk net zo! Je moet voor jezelf de vraag kunnen beantwoorden of je zou aanschaffen wat je nu aanschaft en of je dat ook had aangeschaft als je geen ondernemer zou zijn. Zodra dit niet het geval is, is er dus sprake van iets wat in aanmerking zou komen voor zakelijke kosten.
  Daarnaast is het bijvoorbeeld erg aannemelijk dat, wanneer je veel thuis werkt, jouw internetabonnement ook deels zakelijk afgetrokken moet worden. Als het gemengde kosten zijn dan neem je de volledige bon op in jouw administratie en dan corrigeer je dit achteraf. Voor de btw heet dit de privécorrectie (zit al in ons systeem!) en je neemt het logischerwijs voor hetzelfde percentage ook mee voor de Inkomstenbelasting. (Voor EZ klanten, dit gebeurt automatisch wanneer je een percentage voor privécorrectie aangeeft)

  De gevolgen
  Kom je er na het lezen van dit artikel achter dat je dingen laat liggen? Geen probleem! Voer ze alsnog op.
  Bijvoorbeeld een internetabonnement voor de helft (50%) opvoeren kan al gauw €180,- aan kosten opleveren (op basis van een abonnement van €30,- exclusief btw per maand). Dat is omgerekend bijna €70,- exclusief btw die je niet aan hoeft te betalen.

  Kom je er niet uit en wil je hier graag persoonlijk advies over? Neem dan contact met ons op.

  Comments mogen hieronder!

  * Disclaimer: Dit artikel is geschreven voor muzikanten. Het is reëel dat muzikanten Spotify & iTunes ook opvoeren als zakelijke kosten om zich verder te kunnen verdiepen in de muziek. Voor allerlei andere beroepen is deze kostenpost niet reëel om op te voeren!