Ondernemen naast je werk

Wat begon als een spontaan idee, een uit de hand gelopen hobby , blijkt opeens zoveel meer dan dat. Dit is hoe het gaat bij veel ondernemers. Zo ook bij mij!
Ik begon met een kleine opdracht naast mijn vaste baan. Gewoon, een extra zakcentje voor erbij. Even iets anders doen dan op kantoor zitten en bezig zijn met je hobby. Maar opeens blijft het niet bij een korte opdracht. De opdracht blijft doorlopen, er komen meer uren en opeens staat er zelfs een tweede klant op de stoep. En daar zeg je dan natuurlijk geen nee tegen! Combineren van een eigen bedrijf met daarnaast een vaste baan is echter een flinke uitdaging. Waar liggen de vuilkuilen en waar komt je op letten?
Neem jezelf serieus en schat jezelf naar waarde
Een van de grootste valkuilen in mijn eerste jaar als zzp-er. Ik zag mijzelf namelijk totaal niet als ondernemer. Ik kluste toch maar gewoon wat bij? Jij bepaalt echter je waarde. Zie jezelf WEL als ondernemer. Neem jezelf serieus! Leg een boekhouding aan, ja ook bij slechts 1 klant en lees jezelf in op belastinggebied. Je weet namelijk nooit wat er volgende week op de stoep staat. Zo kreeg ik aan het einde van het jaar opeens een grote klus. En waar ik er eerst van overtuigd was dat ik nooit over de grens van de kleine ondernemingsregeling zou komen, kwam ie nu opeens rap dichterbij.
Planning
Zelf werk ik drie dagen in de week bij een Uitgeverij. Daarnaast was ik twee dagen in de week thuis met mijn dochter. Ik plande zoveel mogelijk van mijn werktijd in haar slaapjes. Dat kon makkelijk, dacht ik. Maar na mate die minder werden, werden de avonden achter de laptop langer. Het is goed om te investeren in je eigen bedrijf. Het geeft een veilige basis om ernaast een vast inkomen te hebben. Echter moet je ook aan jezelf denken. Uiteindelijk verdiende ik genoeg als zzp-er om te besluiten mijn dochter een extra dag naar de opvang te brengen. Geen makkelijke keuze, maar een noodzakelijke. Bedenk dus van te voren goed wat jou grenzen zijn. Een paar maanden buffelen kan iedereen. Maar wekelijks 80 uur maken wordt toch niemand gelukkig van?
Scheidingslijn
Dit is een lastige. Grote kans dat je meer passie voelt voor je eigen onderneming dan voor die van je baas. Maar jou baas heeft niks te maken met jouw bedrijf. Zij of hij heeft jouw ingehuurd om bepaald werk te doen. Verlies je focus tijdens die uren niet en blijf zoals altijd goed werk leveren. Een keer een telefoontje tussendoor kan geen kwaad maar meerdere keren per dag even weglopen is een no go. Is die scheidingslijn echt niet meer mogelijk? Dan is het wellicht tijd voor de volgende stap…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.