Over aanloopkosten en uren

klok op achtergrond titel op voorgrond met portret auteur

Iedereen die start als ondernemer is zich grotendeels bewust van de fiscale gevolgen. Niet alleen de plichten, zoals het doen van aangiftes, maar ook de rechten zoals aftrekposten en het terugvragen van btw.

De aftrekposten die je hanteert als je eenmaal actief bent als ondernemer, zijn net zo goed van toepassing in de periode daarvoor, als je begint met voorbereiden op ondernemer zijn. Daarover lees je hier meer. Dus als iets voor jou in de categorie zakelijk valt op het moment dat je ondernemer bent, dan is het logisch dat het dit ook is wanneer je in de aanloop naar je onderneming toe die kosten maakt.

Als je start, ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting. Het is natuurlijk wenselijk dat jij de hiervoor gemaakte kosten ook kunt opvoeren. Dat betekent namelijk dat je over dat bedrag geen inkomstenbelasting meer hoeft te betalen.

Noteer ook meteen je uren. Deze uren mag je namelijk ook meenemen voor jouw eerste aangifte. Dit is interessant voor de zelfstandigenaftrek.

Om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek, moet je 1225 uur per jaar in jouw onderneming werken. Je mag echter de uren die je gewerkt hebt om jouw onderneming te starten (voorbereidingsuren, informeren en gesprekken voeren) daar nog bij optellen.

Ben jij dit jaar begonnen als ondernemer? Dan zijn deze tips erg nuttig voor jou. Onthoud dit dus voor als je aan de slag gaat met je eerste belastingaangifte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.