Btw vrijgesteld – Wat moet je doen?

man voor schoolbord met auteur op voorgrond
Btw vrijgesteld

Je weet waarschijnlijk allang dat je voor de btw vrijgesteld op een factuur moet zetten voor lessen onder de 21 jaar. Maar hoe verreken je dit aan het einde van het jaar? Hoe zit het met spullen die je gekocht hebt? Krijg je geen btw daarover terug?

Alleen (btw) vrijgesteld
Het kan zo zijn dat je een beroepspraktijk hebt waar je alleen leerlingen hebt van onder de 21. In dat geval reken je geen btw op een factuur en mag je ook geen btw terugvragen bij de kwartaal aangifte.

Gemengde beroepspraktijk
Zoals de meeste muzikanten heb je waarschijnlijk een gemengde beroepspraktijk. Je geeft les aan leerlingen van alle leeftijden en daarnaast treed je op, speel je wat in de studio, etc. Jouw inkomsten worden respectievelijk dus belast met 21%, 6% of niet (vrijgesteld).

Nu is het zo dat je over de inkoop/kosten van jouw vrijgesteld lessen geen btw mag terugvragen. Maar hoe zit dat? Voor sommige zaken is dat namelijk niet zo makkelijk te bepalen. Neem bijvoorbeeld een laptop. Waarschijnlijk gebruik je die voor zowel jouw lespraktijk als het opnemen van creatieve uitspattingen en tegelijkertijd ook nog het voeren van jouw administratie.
Je zult moeten nagaan wat ongeveer de verhouding is tussen vrijgestelde diensten en belaste diensten (de diensten met 6% of 21% btw).

Je mag dit zelf naar ratio bepalen maar het moet natuurlijk wel aannemelijk zijn. Dus als je voor 30% van jouw werkzaamheden vrijgestelde lessen geeft dan is het reëel dat je 30% van de btw over jouw laptop niet terugvraagt.
Je kunt ervoor kiezen om dit per kostenpost te doen maar wellicht vind je het makkelijker om dit over het totaal te doen.

In ons boekhoudpakket zit de mogelijkheid om een percentage te kiezen. Wel zo makkelijk voor je administratie!


Probeer onze software 30 dagen gratis, daarna slechts €13,- p.m.!

Maak een accountBron: Belastingdienst