Prinsjesdag 2019

Prinsjesdag 2019 voor zzp'ers

Prinsjesdag, een dag waarin vele wijzigingen op tafel komen en worden doorgevoerd. We behandelen de zaken die voor jou als ondernemer met een eenmanszaak relevant zijn: de Kleine Ondernemersregeling, de Zelfstandigenaftrek en de nieuwe fietsregeling.

Kleine Ondernemersregeling

Ja, die regeling waar je als kleine ondernemer best wel baat bij kan hebben. Want, tot vandaag gold de regel dat wanneer je op jaarbasis tot €1.345,- aan btw zou moeten afdragen, de Belastingdienst zegt dat je dit mag houden om bijvoorbeeld te investeren in je onderneming. Dit zijn natuurlijk extra inkomsten en uiteraard moet je er wat belasting over betalen, maar, dat is altijd beter dan het hele bedrag te moeten betalen!

Daarnaast gold de regel dat als de te betalen omzetbelasting tussen de €1.345,- en €1.885,- ligt, dat je maar een deel dient te betalen.

Maar daar komt dus verandering in!

De belastingdienst gaat nu met een ‘omzetgrens’ werken. Heb je op jaarbasis minder dan €20.000,- omzet, dan kan je een vrijstelling aanvragen. Zo hoef je geen btw-aangiftes meer te doen, geen btw in rekening te brengen en geen btw-administratie te doen.

Klinkt wel relaxed, toch? Dat maakt de administratie weer wat makkelijker!

Maar…. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan!

Ten eerste dien je van tevoren in te schatten of je onder die €20.000 zal blijven. Niet echt motiverend voor jezelf natuurlijk om meer omzet te gaan maken.

Ten tweede mag je ook geen voorbelasting, de btw op de kosten die je maakt, terugvorderen. Heb je dus relatief weinig omzet, maar veel kosten, dan kon je nog wel eens wat btw terugkrijgen. Dat kan nu niet meer als je kiest vrijstelling voor de btw aan te vragen.

Ten derde.. Als je toch geen gebruik besluit te maken van de vrijstelling, valt het voordeel van de €1.345 grens weg en zal je gewoon btw moeten betalen.

In het algemeen raden wij af de vrijstelling aan te vragen omdat het iets minder professioneel kan overkomen (sommige opdrachtgevers verwachten dat er btw in rekening wordt gebracht bij een ‘professional’) en de arbeidsrelatie kan verwarrend overkomen.

Zelfstandigenaftrek

Nog een belangrijke wijziging is dat de ondernemersaftrek, die momenteel op € 7.280 staat, geleidelijk omlaag gebracht wordt naar € 5.000 per jaar.

Geen paniek, we zeggen al: geleidelijk. De zelfstandigenaftrek gaat namelijk in acht stappen van € 250 en één stap van € 280 omlaag naar de nieuwe €5.000. Dit punt zal in 2028 bereikt zijn.

Het urencriterium van 1.225 uur blijft bestaan, dus je zal uiteraard eerst die uren in je onderneming moeten steken om recht te hebben op de ondernemersaftrek. Daarentegen verhoogt de arbeidskorting weer iets, waar je als ondernemer ook voordeel uit kunt halen.

Fiets van de zaak

Daarnaast wordt het gemakkelijker om een fiets op de zaak te rijden. Je hoeft nu enkel 7% bijtelling over de consumentenprijs van de fiets te rekenen per jaar. Verder mag je dan afschrijven op de fiets en alle kosten die bij de fiets horen, aftrekken van jouw winst. Dat betekent dus een voordeel als je jouw woon- en werkverkeer op de fiets doet. Deze regeling geldt ook voor de ‘speed pedelecs’ en andere fietsen die worden aangedreven met een elektromotor waarbij je dan nog wel zelf moet kunnen trappen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.