Een auto van de zaak als zzp’er

Privé of zakelijk rijden

Waar doe je eigenlijk goed aan als zzp’er met een auto? Wil je een eigen auto van de zaak? Of “leen” je als het ware liever jouw auto aan de zaak? En met welke (belasting)regels heb je te maken zodat je het goed doet?

Het probleem met een auto zakelijk of privé bezit is dat het niet zo eenvoudig is. Er zitten aan beide varianten haken en ogen maar er zijn ook zeker voordelen. Zo heb je als zzp’er de mogelijkheid om bijvoorbeeld de btw terug te vragen over brandstof. Ook als de auto privébezit is.

Een belangrijk onderscheid

Vaak raken er een aantal zaken, zoals diverse belastingen, door elkaar. Begrijpelijk, want er komt nogal veel bij kijken!

Het besluit of een auto zakelijk of privé bezit is, is alleen van belang voor de inkomstenbelasting. De btw mag je namelijk sowieso terugvragen, weliswaar met een privécorrectie.

Let op: het gaat hier dus om bezit! Niet of je de auto zakelijk of privé rijdt. Met zakelijk bezit is de auto dus letterlijk een auto van de zaak. De auto maakt onderdeel uit van jouw eenmanszaak. (onderscheid 1). Daarnaast heb je dus te maken met twee belastingen, de btw en de inkomstenbelasting, waarvan het slechts voor de inkomstenbelasting van belang is wat je kiest. (onderscheid 2)

De inkomstenbelasting

Als je de auto privé bezit mag je €0,19 per zakelijk gereden kilometer opgeven als kosten. Hiermee verlaag je jouw winst waardoor je minder belasting betaalt.

Als je de auto zakelijk bezit mag je werkelijk alle gemaakte kosten opgeven. Dit klinkt interessant. Let er wel op dat je te maken krijgt met zogenoemde “bijtelling” wanneer je deze auto ook gebruikt voor privéritten. Vaak is dit niet interessant voor de meeste zzp’ers omdat dit bedrag gebaseerd is op de nieuwwaarde. Tegelijkertijd mag je de waardevermindering van de auto wel weer meenemen als kosten en in sommige gevallen hem ook meenemen voor de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek. (KIA)
(Alleen wanneer het een autobus of bestelauto betreft)
Om je op weg te helpen hebben we een berekening voor je gemaakt waarin je jouw situatie kunt berekenen.

De btw

Dit is weer heel anders! Je kunt ook hier weer kiezen voor twee scenario’s. Het maakt hier overigens niet uit of het een auto van de zaak is, dat staat daar compleet los van. Het gaat hier enkel om het gebruik van de auto. De eerste houdt in dat je alle btw terugvraagt en aan het eind van het jaar een privécorrectie betaalt. Deze privécorrectie is gebaseerd op de waarde van jouw auto. Het tweede scenario is dat je de werkelijke kilometers bijhoudt en vervolgens op basis daarvan een verdeling zakelijk/privé gebruik van de auto maakt. Dit kost meer werk, maar van de andere kant heb je vaak al een zakelijke kilometeradministratie op het moment dat je de auto privé bezit. In dat geval loont het wel om het een en ander uit te rekenen. Check ook wat de Belastingdienst hierover zegt.

Conclusie

Belangrijk is dat je alles afweegt om voor jezelf tot de meest voordelige oplossing te komen. Er wordt van je verlangd dat je een consistente lijn doorzet met betrekking tot dit soort kosten.Hetgeen je eenmaal hebt gekozen moet je dan ook doorzetten. Per jaar switchen kan problemen opleveren bij een controle door een belastinginspecteur.

Je kunt met onze berekening zelf uitrekenen hoe je dit het beste aan kan pakken. Als je toch liever ondersteuning krijgt bij het uitzoeken wat voor jou voordelig is kun je één van onze experts inschakelen. >> Bekijk hier de mogelijkheden. <<

 

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers Allereerst: we hopen van harte dat je gezondheid goed is en dat de grootste paniek een beetje gezonken is. Hoewel een aantal van jullie wellicht veilig zitten met een baan in loondienst, weet ik zeker dat een heel aantal van jullie de afgelopen week slapeloze nachten heeft gehad. Paniek

Lees verder »

Cadeautips voor ondernemers

Opzoek naar een leuk cadeau voor je ondernemende vriend of vriendin of zoek je zelf inspiratie voor op je lijstje? We hebben een aantal nuttige cadeaus voor je op een rijtje gezet. Voor de Ik ben altijd alles kwijt-ondernemer Stop met zoeken naar losse pasjes of je portemonnee onder in je tas. De Secrid miniwallet

Lees verder »

Gratis Cursus
Boekhouden & belastingen
voor ZZP'ers

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor. 
Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? >> meer informatie

Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? 

Zo werkt het:
2x per week ontvang je een mail met informatie over boekhouden en belastingen die je moet weten als zzp’er.

Na een aantal weken stopt de cursus vanzelf. Tussentijds uitschrijven kan altijd mocht het toch niets voor je zijn.

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor.
Doe je mee?

Jouw gegevens zijn veilig bij ons. Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacy statement.