Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers

Allereerst: we hopen van harte dat je gezondheid goed is en dat de grootste paniek een beetje gezonken is.

Hoewel een aantal van jullie wellicht veilig zitten met een baan in loondienst, weet ik zeker dat een heel aantal van jullie de afgelopen week slapeloze nachten heeft gehad. Paniek in de tent. Onzekerheid.

Logisch… het Corona-virus grijpt nog steeds om zich heen en het leek er even op dat wij, ondernemers, gewoon in de steek werden gelaten. Want… de uitspraak van Wiebes is inmiddels overal bekend: ‘Ondernemers hebben hier toch eigenlijk voor gekozen’.

Hulde aan alle ondernemers die massaal de petiitie(s) zijn gaan tekenen, want een dag later kwam de regering terug op deze uitspraak en zijn ze toch bezig met een oplossing voor al die mensen die (al dan niet gedwongen) een onderneming zijn begonnen. En dat zijn er nogal veel in Nederland.

We hebben de maatregelen voor je onder elkaar gezet zodat je zelf kunt onderzoeken wat op jou van toepassing is.

Wat is er mogelijk?

1. TOZO

De meest belangrijke maatregel voor ZZP’er is de TOZO-regeling. Dit is een aanpassing van de Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

Deze bijstandsverlening bestond al maar tijdelijk is de regeling versoepeld.
Er komt geen partnertoets of vermogenstoets en zal deze maatregel geen krediet (lening) zijn, maar een uitkering die niet hoeft worden terugbetaald. Een gift van de staat dus.
Het is een aanvulling tot het sociaal minimum. Hier kan je de maximale aanvulling vinden.

Kom ik in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor een inkomensaanvulling is het van belang dat je:

  • Zelfstandig ondernemer bent (eenmanszaak/zzp, vof, bv, etc.)
  • Ouder bent dan 18 jaar en geen AOW ontvangt
  • Ingeschreven staat bij de KvK voor 17-03-2020 18:45
  • Woonplaats & bedrijf in Nederland hebt
  • Gemiddeld meer dan 23,5 uur per week in jouw bedrijf werkt
  • Inkomsten momenteel onder het sociaal minimum liggen en/of je liquiditeitsproblemen hebt door de coronacrisis
Wil je weten of je in aanmerking komt? Doe de Tozo scan

TOZO aanvragen
De aanvraag van deze Bbz gaat via de gemeente. Sommige gemeenten doen dit via het platform 155.nl

We hebben hieronder de 20 grootste gemeenten op alfabetische volgorde opgenomen met een directe link waar je je kunt aanmelden.

  1. Almere
  2. Amersfoort
  3. Amsterdam
  4. Apeldoorn
  5. Arnhem
  6. Breda
  7. Den Bosch
  8. Den Haag
  9. Eindhoven
  10. Enschede
  11. Groningen
  12. Haarlem
  13. Haarlemmermeer (klik op ‘hulpvraag melden’)
  14. Nijmegen
  15. Rotterdam
  16. Tilburg
  17. Utrecht
  18. Zaanstad
  19. Zoetermeer
  20. Zwolle

2. TOGS (4.000 euro voor bedrijven in specifieke sectoren)

  • Werk je in een aangewezen sector? Dan heb je mogelijk recht op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).
  • Controleer hier of je aan de voorwaarden voldoet.
  • Als je aan de voorwaarden voldoet kun je hier kun je een aanvraag indienen.

3. UITSTEL VAN BETALING

Ondernemers kunnen uitstel krijgen van betaling van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Nou kon dit (de IB en VPB) al, maar door coronacrisis zal de Belastingdienst zich soepeler opstellen. Dit is gunstig, want hierdoor kun je wél op tijd de aangifte indienen zonder dat je direct hoeft te betalen.

Drie maanden uitstel wordt zonder verdere eisen toegekend.

Ik wil langer dan drie maanden uitstel van betaling

Dat kan ook. Het volgende is dan wel van belang:De noodzaak tot uitstel van betaling moet door een derde deskundige schriftelijk worden onderbouwd. Dat wil zeggen dat er een verband moet worden aangetoond door een derde partij dat je daadwerkelijk in de financiële problemen geraakt bent door de coronacrisis.

  1. Pas als je een aanslag hebt gekregen, kan je uitstel aanvragen.

Een derde deskundige kan zijn: externe consultant, externe financier, accountant, boekhouder met beconnummer (indien gewenst kunnen wij je hierbij helpen).

Zorg dat in de brief staat vermeld:
·         dat er sprake is van bestaande betalingsproblemen (dus niet dat het te verwachten is)
·         dat de betalingsproblemen het gevolg zijn van het corona-virus en het probleem dus tijdelijk is
·         dat je onderneming levensvatbaar is

De belastingdienst zal ook verzuimboeten door het niet (op tijd) betalen van belastingen schrappen of terugdraaien. Dat betekent dat als je te laat btw hebt betaald, de Belastingdienst geen boete zal op leggen.


4. VOORLOPIGE AANSLAG INKOMSTENBELASTING WIJZIGEN

Als je verwacht dat je door het corona-virus minder winst hebt in dit jaar, dan kan je de voorlopige aanslag (indien je dit gekregen hebt) laten verlagen. Als jouw winst naar verwachting lager is, dan zal je namelijk ook minder belasting hoeven betalen. Dit kun je zelf aangeven, een aangepaste voorlopige aanslag zal dan vanzelf worden opgelegd. Een verzoek tot het wijzigen van de voorlopige aanslag wijzigen kan hier.

5. BORGSTELLING MKB

Je kan sneller aanspraak maken op de BMKB-regeling. Deze kredieten zijn bedoeld om de kredietverlening aan het midden- en klein bedrijf te stimuleren. De Nederlandse Staat zal vanaf eind maart garant voor je staan indien je te weinig zekerheden hebt voor een krediet van de bank. Deze regeling is voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers en voor zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen.

Meer informatie daarover vind je hier.

SUCCES EN STERKTE!

We zien dat veel ondernemers creatieve oplossingen hebben gevonden om tóch door te kunnen gaan. Veel docenten geven bijvoorbeeld al les via Skype of dergelijke programma’s, horeca brengt maaltijden rond en veel muzikanten zijn bezig om die nog openstaande productie ein-de-lijk af te maken.

Is dat niet op jou van toepassing? Neem dan vast de tijd om je belastingzaken te ordenen en regelen zodat, als straks de werkgelegenheid weer terug aantrekt, je ongestoord kan gaan werken om eventueel gemiste inkomsten weer in te halen en je niet meer druk hoeft te maken over de belastingaangifte.

We wensen je veel sterkte, succes en gezondheid toe en als er vragen zijn, staan wij voor je klaar!

Team EZ

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »