De nieuwe VAR

De nieuwe VAR komt eraan!

Het lijkt er op dat modelcontracten de nieuwe oplossing worden.

Zoals je waarschijnlijk al weet komt er geen BGL. De VAR gaat verdwijnen maar het was wachten op een waardige vervanger. Ook waren er al een hoop geruchten over modelcontracten maar de tijd van geruchten is voorbij: het is concreet.

Het modelcontract!

Het idee is helder, één type contract voor diensten die je levert. Als je optreedt is dat een dienst en daar is een type contract voor.

Om te weten waarom er een nieuwe oplossing is, is het misschien ook handig om te weten wat het probleem dan was. Voorheen was het probleem dat opdrachtgevers niet verantwoordelijk waren voor de eventuele loonheffingen als er toch sprake bleek te zijn van een dienstverband.
Bijvoorbeeld wanneer je lesgeeft als zelfstandige in een situatie waarbij een ander de incasso’s en administratie doet van de leerlingen. Dit kan namelijk net zo goed een dienstverband zijn. Als de Belastingdienst van mening is dat dit zo is dan krijg je een naheffingsaanslag die voor rekening komt van de opdrachtnemer, jij als hardwerkende zzp’er dus!

Een kleine rekensom ter verduidelijking:
Er is €1.000,- gefactureerd terwijl er volgens de Belastingdienst geen sprake was van een dienstverband? Dan moet er ongeveer nog €600,- worden bijbetaald! Dit wordt met de nieuwe wetgeving gewijzigd. De opdrachtgever wordt dan medeverantwoordelijk voor deze eventuele last.

Het modelcontract

Sinds gisteren (12 oktober 2015) staan deze twee modelovereenkomsten online.

Dit zouden de werkelijke vervangers kunnen zijn van de VAR-WUO en VAR-DGA.

Je kunt ze alvast doornemen maar let op, al lijkt het definitief, er moet nog over gestemd worden in de Eerste Kamer.
Check ook de toelichting, deze maakt het hopelijk een stuk duidelijker!

Ook is van belang dat er wordt gewerkt volgens de regels zoals gesteld in het contract. Als je er van afwijkt kan er dus alsnog sprake zijn van een dienstverband en moet er loonbelasting worden afgedragen

Conclusie

Er is nog niets echt definitief maar dit lijkt toch wel het meest dichtbij te komen in vergelijking met wat we eerder hebben gezien. Zeker omdat diverse vakbonden zich hebben ingezet om dit af te stemmen op de praktijk.

Dit vervangt dan echt de VAR en deze geeft de opdrachtgever duidelijkheid over de loonheffingen mits er wordt gewerkt volgens de beschreven regels.

Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit modelcontract gemakkelijk te versturen is vanuit ons boekhoudsysteem zodra de nieuwe wet ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ definitief is (na de stemming op 27 oktober 2015).

 

*p.s. als je een mail hebt gehad sta je dus al op de lijst! 😉

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »