De nieuwe VAR

De nieuwe VAR komt eraan!

Het lijkt er op dat modelcontracten de nieuwe oplossing worden.

Zoals je waarschijnlijk al weet komt er geen BGL. De VAR gaat verdwijnen maar het was wachten op een waardige vervanger. Ook waren er al een hoop geruchten over modelcontracten maar de tijd van geruchten is voorbij: het is concreet.

Het modelcontract!

Het idee is helder, één type contract voor diensten die je levert. Als je optreedt is dat een dienst en daar is een type contract voor.

Om te weten waarom er een nieuwe oplossing is, is het misschien ook handig om te weten wat het probleem dan was. Voorheen was het probleem dat opdrachtgevers niet verantwoordelijk waren voor de eventuele loonheffingen als er toch sprake bleek te zijn van een dienstverband.
Bijvoorbeeld wanneer je lesgeeft als zelfstandige in een situatie waarbij een ander de incasso’s en administratie doet van de leerlingen. Dit kan namelijk net zo goed een dienstverband zijn. Als de Belastingdienst van mening is dat dit zo is dan krijg je een naheffingsaanslag die voor rekening komt van de opdrachtnemer, jij als hardwerkende zzp’er dus!

Een kleine rekensom ter verduidelijking:
Er is €1.000,- gefactureerd terwijl er volgens de Belastingdienst geen sprake was van een dienstverband? Dan moet er ongeveer nog €600,- worden bijbetaald! Dit wordt met de nieuwe wetgeving gewijzigd. De opdrachtgever wordt dan medeverantwoordelijk voor deze eventuele last.

Het modelcontract

Sinds gisteren (12 oktober 2015) staan deze twee modelovereenkomsten online.

Dit zouden de werkelijke vervangers kunnen zijn van de VAR-WUO en VAR-DGA.

Je kunt ze alvast doornemen maar let op, al lijkt het definitief, er moet nog over gestemd worden in de Eerste Kamer.
Check ook de toelichting, deze maakt het hopelijk een stuk duidelijker!

Ook is van belang dat er wordt gewerkt volgens de regels zoals gesteld in het contract. Als je er van afwijkt kan er dus alsnog sprake zijn van een dienstverband en moet er loonbelasting worden afgedragen

Conclusie

Er is nog niets echt definitief maar dit lijkt toch wel het meest dichtbij te komen in vergelijking met wat we eerder hebben gezien. Zeker omdat diverse vakbonden zich hebben ingezet om dit af te stemmen op de praktijk.

Dit vervangt dan echt de VAR en deze geeft de opdrachtgever duidelijkheid over de loonheffingen mits er wordt gewerkt volgens de beschreven regels.

Uiteraard zorgen wij ervoor dat dit modelcontract gemakkelijk te versturen is vanuit ons boekhoudsysteem zodra de nieuwe wet ‘Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ definitief is (na de stemming op 27 oktober 2015).

 

*p.s. als je een mail hebt gehad sta je dus al op de lijst! 😉

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »