Fout in je inkomstenbelastingaangifte?

30 april 23.50 uur… Aangifte verzonden.. YES! Gelukkig op tijd de aangifte ingediend, ik kan weer lekker slapen.

Een paar dagen erna besluit ik de ingezonden aangifte nog eens rustig door te nemen… Shit! Ik zie een fout! Wat nu?! Heb ik nu een probleem met de belastingdienst?

Nee hoor. Ze zeggen altijd: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’

En dat zien we terug in het wijzigen van een verkeerd ingevulde aangifte. Je kan een al ingediende aangifte namelijk bijna altijd achteraf nog aanpassen.

Laten we eerst eens kijken naar wat er fout kan gaan. Je kan een simpele typefout gemaakt hebben maar je kan ook vergeten zijn iets op te geven waar je best wat voordeel mee kan behalen. Heb je bijvoorbeeld gedacht aan:

  • De aftrek van zorgkosten (bijv. reiskosten naar een arts)
  • Giften aan goede doelen
  • Studiekosten
  • Kosten om een hypotheek af of over te sluiten
  • Verdeling van aftrekposten tussen jou en je fiscaal partner

Geen reden tot paniek of in de piepzak zitten omdat je nu teveel moet betalen… Zolang je nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen, kan je opnieuw aangifte doen met de juiste cijfers en gegevens. Je opent dus opnieuw de belastingaangifte via www.belastingdienst.nlen verandert je gegevens! Best simpel!

De nieuwste aangifte komt in het systeem terecht, de eerder opgestuurde aangifte vervalt.

Maar… Wat als je al wel een definitieve aangifte hebt ontvangen? Is er dan wel reden tot paniek? Nee, je moet de aangifte op een andere manier corrigeren:

  • Heb je de definitieve aangifte minder dan 6 weken geleden ontvangen, dan kan je alsnog opnieuw aangifte doen via www.mijnbelastingdienst.nl
  • Is het langer dan 6 weken geleden, dan kan je een brief schrijven naar ‘jouw’ belastingkantoor. In deze brief leg je zo goed mogelijk uit wat je wil veranderen en waarom. Vergeet niet het aanslagnummer te vermelden. Deze vind je op de definitieve aanslag.

Dus.. Voordat je een aangifte indient, neem even de tijd om alle gegevens door te nemen en te checken of je niets vergeten bent. Je kan zelf bijvoorbeeld een checklist maken met daarin alle punten waar je vorig jaar ook rekening mee moest houden, maar ook met punten die vanaf dit jaar op jou van toepassing (kunnen) zijn.

‘Ik heb alles goed ingevuld, maar krijg een foutieve aanslag!’

Ben je het niet eens met een aanslag, dan kan je binnen een genoemd termijn bezwaar maken. Je doet dit schriftelijk. Als je de brief voor bezwaar opstelt, kan je direct aangeven dat je direct ook uitstel van betaling wil. Geef hierbij ook altijd aan om hoeveel euro je uitstel van betaling wil aanvragen.

Zo hoef je niet eerst de aanslag te betalen (wacht wel even de bevestiging af) en kan je wachten tot de uitspraak.

Vraag eventueel aan ons team van EZ hoe je deze brief het beste kan opstellen.

Heb je niet op tijd of geen aangifte gedaan? Dan ontvang je een zogenaamde ‘Ambtshalve aanslag’ en hierin maakt de belastingdienst een schatting van je inkomsten. Je kan ook hier bezwaar tegen maken, op dezelfde manier als hierboven.

De belastingdienst probeert binnen 6 weken na ontvangst van het bezwaar te reageren. Als die termijn niet wordt gehaald, sturen ze hier een bevestiging van.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »