Hoe regel ik alles goed met mijn band?

Als band de zaken op orde

Regelmatig krijg ik de vraag hoe een band zaken zoals auteursrecht goed op orde kan krijgen. Meestal komt deze vraag op het moment dat nummers geschreven zijn en de band de studio ingaat.

Ik ga hieronder op de twee meest gestelde vragen in:

 1. Welke rechtsvorm moeten we hebben als band?
  Dat hangt er volledig vanaf wat jullie verder naast de band doen. Daarnaast ook nog of je gebruik maakt van subsidies en de subsidieverstrekker het liefst naar een stichting overmaakt.
  De vuistregel is dat je, wanneer je meerdere projecten doet naast deze band, altijd als zelfstandige/eenmanszaak aan de slag moet. Dat geeft je de meeste flexibiliteit en dat brengt de minste risico’s met zich mee. Een alternatief is bijvoorbeeld een v.o.f.,  je bent dan allemaal vennoten/partners van een bedrijf. Het nadeel wat je hierbij kunt ondervinden is dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor die v.o.f., voor zowel de lusten als de lasten.
  Als door een ander zijn schuld de v.o.f. iets moet betalen, betalen jullie allemaal mee.
  Het kan zeker een geschikte rechtsvorm zijn maar je moet dingen goed vastleggen in een vennootschapsovereenkomst.Spreek bijvoorbeeld af dat niemand namens de v.o.f. in zijn eentje zakelijke afspraken mag maken met andere partijen als dit over zaken gaat die meer dan €150,- aangaan. Dat er dan tenminste twee handtekeningen/vertegenwoordigers nodig zijn. De stichting is een verhaal apart en heeft eigenlijk alleen nut wanneer je voor subsidies gaat. Is dat bij jullie het geval? Neem dan gerust (vrijblijvend) contact op. Het gaat namelijk te ver om in dit blog daarover uit te wijden.
 2. Hoe doen we dat dan met auteursrecht?
  Een vraag die ik laatst kreeg: “we hebben een v.o.f. opgezet om het auteursrecht vervolgens via de v.o.f. te laten lopen. Dat is goed geregeld toch?”
  Het klinkt als een logische gedachte! Echter is het belangrijk om het fiscale verhaal niet uit het oog te verliezen. Als je zakelijk auteursrecht ontvangt moet je namelijk btw rekenen over auteursrecht. Laat je echter de auteursrecht geldstromen binnenkomen op jouw particuliere rekening en geef je alles particulier aan? Dan betaal je geen btw!
  Zo dus:
  Auteursrecht          Zakelijk           Privé
  Bedrag excl btw     €100,-           €121,-
  Btw                               €21,-              X

Oftewel, een rechtsvorm opzetten om auteursrecht te verdelen is niet per se altijd een goed idee!
Je kunt ook als personen onderling een contract opstellen waarin je opneemt dat je auteursrecht op een bepaalde manier hebt verdeeld.

Als je nog vragen hebt, neem vrijblijvend contact op!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »