Hoe kan je je voorbereiden op je belastingaangifte?

De leukste tijd van het jaar is weer aangebroken! Tijd voor de belastingaangifte…… Zoals ze zelf al zeggen: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ En daar helpen wij ook graag een handje bij! Want de Belastingdienst maakt het inderdaad al makkelijker door sommige gegevens automatisch te verwerken, zoals een baan in loondienst of gegevens over je koopwoning of voorlopige aanslagen die je hebt gehad.

Maar standaard gegevens invullen over je onderneming gebeurt eigenlijk niet. Je moet zelf natuurlijk de juiste cijfers aanleveren via de aangifte. Belangrijk is natuurlijk dat je al je gegevens zo gestructureerd verzamelt, berekent en klaarlegt zodat je alles zo kan invullen. Dan denken we aan een winst- en verliesrekening, een balans en gegevens over bijvoorbeeld investeringen. Of heb je vorig jaar niet alle (starters- en) zelfstandigenaftrek gebruikt? Reken van tevoren vast uit welk deel je nog ‘tegoed’ hebt.

Dit alles begint natuurlijk bij het nauwkeurig bijhouden van je administratie. Als jij wekelijks of maandelijks (afhankelijk van hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt met je onderneming) je inkomende en uitgaande facturen netjes administreert en in een bestand verwerkt, maar ook je zakelijk gereden kilometers en je zakelijk gemaakte uren, dan is het aan het eind van het jaar een kwestie van uitrekenen, cijfers ordenen en invullen!

Heb je recht op investeringsaftrek (dit heb je wanneer je totaal aantal investeringen minimaal €2.300 ex btw is)? Zorg dan dat je alle facturen/bonnen van de investeringen op een rij klaar hebt liggen zodat je deze gegevens kan invullen.

Hoewel sommige gegevens automatisch door de belastingdienst zijn ingevuld bij de aangifte, vergeet deze niet te controleren! Het zou zonde zijn om teveel belasting te betalen omdat een aantal cijfers niet kloppen of missen! Of een naheffingsaanslag te krijgen omdat je dacht dat alles automatisch erin stond, maar ze iets zijn vergeten te verwerken en dit later nog gaan corrigeren.

Zorg dus dat alle gegevens (al dan niet klaargemaakt door een boekhouder/accountant) naast je klaarligt zodat je in no time de aangifte door bent.

Een paar extra tips:
• Schenk je geld aan goede doelen?
Als deze doelen een anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) hebben, dan zijn ze aftrekbaar!
• Denk ook aan gemaakte, eventuele aftrekbare studiekosten en ziektekosten. (Studiekosten mogen ook als kostenpost in je onderneming meegenomen worden, mits de studie bevorderend is voor het uitvoeren van de werkzaamheden binnen je onderneming).
• Als je met een fiscale partner samen aangifte doet, kan je vaak schuiven met kosten om wat meer belastingvoordeel te krijgen. Neem de tijd om bijvoorbeeld goed te kijken naar de verdeling van de kosten (die buiten je onderneming vallen hebben we het dan over). Oftewel: uitproberen wat voor jullie de meest gunstige uitkomst heeft.
• Heb je na het indienen een foutje ontdekt? Geen paniek, je kan de aangifte nog aanpassen.
• Vraag om hulp als je er niet uitkomt 😉

Neem voor uitgebreide informatie en regelgeving over bovenstaande extra tips gerust contact met ons op!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »