Hoe kan je je voorbereiden op je belastingaangifte?

De leukste tijd van het jaar is weer aangebroken! Tijd voor de belastingaangifte…… Zoals ze zelf al zeggen: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ En daar helpen wij ook graag een handje bij! Want de Belastingdienst maakt het inderdaad al makkelijker door sommige gegevens automatisch te verwerken, zoals een baan in loondienst of gegevens over je koopwoning of voorlopige aanslagen die je hebt gehad.

Maar standaard gegevens invullen over je onderneming gebeurt eigenlijk niet. Je moet zelf natuurlijk de juiste cijfers aanleveren via de aangifte. Belangrijk is natuurlijk dat je al je gegevens zo gestructureerd verzamelt, berekent en klaarlegt zodat je alles zo kan invullen. Dan denken we aan een winst- en verliesrekening, een balans en gegevens over bijvoorbeeld investeringen. Of heb je vorig jaar niet alle (starters- en) zelfstandigenaftrek gebruikt? Reken van tevoren vast uit welk deel je nog ‘tegoed’ hebt.

Dit alles begint natuurlijk bij het nauwkeurig bijhouden van je administratie. Als jij wekelijks of maandelijks (afhankelijk van hoeveel inkomsten en uitgaven je hebt met je onderneming) je inkomende en uitgaande facturen netjes administreert en in een bestand verwerkt, maar ook je zakelijk gereden kilometers en je zakelijk gemaakte uren, dan is het aan het eind van het jaar een kwestie van uitrekenen, cijfers ordenen en invullen!

Heb je recht op investeringsaftrek (dit heb je wanneer je totaal aantal investeringen minimaal €2.300 ex btw is)? Zorg dan dat je alle facturen/bonnen van de investeringen op een rij klaar hebt liggen zodat je deze gegevens kan invullen.

Hoewel sommige gegevens automatisch door de belastingdienst zijn ingevuld bij de aangifte, vergeet deze niet te controleren! Het zou zonde zijn om teveel belasting te betalen omdat een aantal cijfers niet kloppen of missen! Of een naheffingsaanslag te krijgen omdat je dacht dat alles automatisch erin stond, maar ze iets zijn vergeten te verwerken en dit later nog gaan corrigeren.

Zorg dus dat alle gegevens (al dan niet klaargemaakt door een boekhouder/accountant) naast je klaarligt zodat je in no time de aangifte door bent.

Een paar extra tips:
• Schenk je geld aan goede doelen?
Als deze doelen een anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) hebben, dan zijn ze aftrekbaar!
• Denk ook aan gemaakte, eventuele aftrekbare studiekosten en ziektekosten. (Studiekosten mogen ook als kostenpost in je onderneming meegenomen worden, mits de studie bevorderend is voor het uitvoeren van de werkzaamheden binnen je onderneming).
• Als je met een fiscale partner samen aangifte doet, kan je vaak schuiven met kosten om wat meer belastingvoordeel te krijgen. Neem de tijd om bijvoorbeeld goed te kijken naar de verdeling van de kosten (die buiten je onderneming vallen hebben we het dan over). Oftewel: uitproberen wat voor jullie de meest gunstige uitkomst heeft.
• Heb je na het indienen een foutje ontdekt? Geen paniek, je kan de aangifte nog aanpassen.
• Vraag om hulp als je er niet uitkomt 😉

Neem voor uitgebreide informatie en regelgeving over bovenstaande extra tips gerust contact met ons op!

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers Allereerst: we hopen van harte dat je gezondheid goed is en dat de grootste paniek een beetje gezonken is. Hoewel een aantal van jullie wellicht veilig zitten met een baan in loondienst, weet ik zeker dat een heel aantal van jullie de afgelopen week slapeloze nachten heeft gehad. Paniek

Lees verder »

Cadeautips voor ondernemers

Opzoek naar een leuk cadeau voor je ondernemende vriend of vriendin of zoek je zelf inspiratie voor op je lijstje? We hebben een aantal nuttige cadeaus voor je op een rijtje gezet. Voor de Ik ben altijd alles kwijt-ondernemer Stop met zoeken naar losse pasjes of je portemonnee onder in je tas. De Secrid miniwallet

Lees verder »

Gratis Cursus
Boekhouden & belastingen
voor ZZP'ers

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor. 
Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? >> meer informatie

Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? 

Zo werkt het:
2x per week ontvang je een mail met informatie over boekhouden en belastingen die je moet weten als zzp’er.

Na een aantal weken stopt de cursus vanzelf. Tussentijds uitschrijven kan altijd mocht het toch niets voor je zijn.

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor.
Doe je mee?

Jouw gegevens zijn veilig bij ons. Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacy statement.