IB aangifte – Saldo Fiscale winstberekening

Inkomstenbelastingaangifte

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Alles is tot nu toe prima gegaan, de omzet en kosten zijn ingevuld en de instrumenten en auto staan weer op de balans. Maar wat is die melding waar je elk jaar toch weer mee worstelt?

“Het saldo fiscale winstberekening (niet ingevuld) is niet gelijk aan uw saldo winst en verliesrekening of aan het winst aandeel van uw onderneming.”

Veel ondernemers herkennen deze melding maar hebben geen idee waar ‘het hem in zit’. Wat zie je over het hoofd?

De oplossing
Je hebt winst gemaakt in dit jaar. Jouw bedrijf is dus ‘rijker’ geworden. Er stond namelijk minder saldo op je (zakelijke) bankrekening voordat je de facturen ging sturen. Dit verschil wordt aangeduid als winst.
Maar het is nogal onzinnig om jouw geld in de onderneming ’te laten zitten’. Als het geld op de rekening blijft staan van jouw bedrijf dan zou je er niks mee mogen doen. Gelukkig is dat niet het geval!

Omdat je het geld, zoals de meeste ondernemers, hoogstwaarschijnlijk nodig hebt om te kunnen leven maak je gebruik van zogeheten ‘privéonttrekkingen’.
Je stort geld naar jouw privérekening en er verdwijnt dus geld vanuit jouw bedrijf. Maar ook zaken zoals eten/drinken waar de privécorrectie van toepassing is.

Hier gaat het mis!

Dit moet je namelijk ook administreren. Hoe doe je dat?
Heel simpel: Box 1 Winst Uit Onderneming van de inkomstenbelasting heeft een tabblad met privéonttrekkingen.

Als je deze aanvinkt dan kom je op het scherm waarin je nog kunt kiezen hoe je deze privéonttrekking verdeelt. De meeste ondernemers maken gebruik van de Privéonttrekking in contanten.

Is dat niet het geval? Vul dan het deel wat op jouw zakelijke rekening staat in bij Liquide Middelen op Activakant van de balans en hetzelfde bedrag op de Passivakant onder eigen vermogen.

Wij kunnen uiteraard ook de aangifte voor je doen. Bekijk hier onze prijzen en neem even contact met ons op!

De theorie achter deze oplossing

Ok, nu heb je het misschien opgelost, maar wellicht wil je eigenlijk nog veel liever weten hoe het nu écht zit.

De theorie achter de fiscale winstberekening is een redelijk eenvoudig concept, al heb je waarschijnlijk al gemerkt dat het in de praktijk iets lastiger is. 🙂

Je kunt winst op twee manieren bepalen:

  1. Alle facturen bij elkaar optellen, daar vervolgens alle kosten en afschrijvingen afhalen = winst (winstberekening via de winst- en verliesrekening)
  2. Eigen vermogen aan het eind van het jaar -/- het eigen vermogen aan het begin van het jaar + onttrekkingen – stortingen = winst (via de balans, ook wel fiscalewinstberekening)

Omdat je op beide manieren de winst kunt bepalen zitten deze methoden allebei in de aangifte inkomstenbelasting. Het is namelijk een controlemiddel om te checken of jouw winstberekening wel klopt. Waar veel zzp’ers echter tegenaan lopen is dat zij niet precies weten wat ze aan hun onderneming hebben onttrokken of hebben gestort. Dit gaat namelijk niet alleen over geld maar ook over verschillen die ontstaan door belastingregels.

Hieronder een kort rekenvoorbeeld:

Stel dat jouw winst op basis van de eerste methode (Facturen minus kosten&afschrijvingen) 10.000 is.

Stel dat jouw eigen vermogen aan het eind van het jaar 15.000 is (EV Eind). Aan het begin was dit 9.000 (EV Begin). Zonder rekening te houden met ontrekkingen en stortingen zou je nu zeggen dat op basis van de tweede methode jouw winst 6.000 euro zou moeten zijn. Maar je weet dat dit niet klopt. Methode 1 zegt namelijk iets anders. De meest voor de hand liggende verklaring is dat je 4.000 euro uit jouw onderneming hebt gehaald om van te leven. Deze ontrekking moet je dus nog corrigeren.

De rekensom volgens de fiscalewinstberekening is dan (EV Eind) -/- (EV Begin) +/+ (Onttrekking) -/- (Storting) = winst.
Met de cijfers ingevuld komen we dan op (15.000) -/- (9.000) +/+ (4.000) -/- (0) = 10.000 euro.

Dat bedrag herkennen we 🙂 Dat is namelijk gelijk aan de winst zoals we dat hebben vastgesteld volgens de eerste methode.

Hopelijk heb je hier iets aan gehad. Mocht je meer van dit soort uitleg willen om beter te begrijpen wat er in jouw onderneming gebeurd, neem dan een kijkje bij onze gratis e-mailcursus.

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »