Kosten – Wat mag je allemaal opvoeren?

Kosten opvoeren

100 euro aan kosten opvoeren is ongeveer 37 euro wat je niet hoeft te betalen aan de Belastingdienst in de inkomstenbelasting. Daarnaast krijg je mogelijk nog de btw terug.

Als je je een klein beetje hebt ingelezen weet als het goed is dat je kosten mag opvoeren. Deze kosten zijn gerelateerd aan jouw bedrijf zoals de kosten van je domeinnaam, reiskosten, etc.
Maar hoe zorg je er nu voor dat je niks laat liggen?

Verschil btw en Inkomstenbelasting
Veel gehoord door klanten en bevriende ondernemers is dat het ‘wel lekker is’ dat je de btw terugkrijgt over dingen die je aanschaft voor jouw onderneming. Het scheelt immers flink! Een ding wordt daarbij vaak vergeten, het scheelt ook nog eens voor de Inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk alleen maar over de winst. Dat is omzet – kosten. Dus hoe meer kosten je maakt, des te minder je aan belasting hoeft te betalen.

Het werkt eigenlijk zo:
Over elke €100,- exclusief btw die jij maakt aan zakelijke kosten hoef je geen belasting te betalen in de schijf die op dat moment van toepassing is. Betaal je bijvoorbeeld 37% belasting, dan hoef je 37% van €100 = €37 dus niet te betalen.

Moet ik dan meer kosten gaan maken?
Nee, dat is nergens voor nodig. Wel moet je kritisch gaan kijken naar alle kosten die je gemaakt hebt op een jaar. En daarmee bedoelen we niet de kosten die je al hebt opgevoerd maar juist die je hebt laten liggen. Hieronder een aantal voorbeelden die mensen vaak vergeten!

  • Telefoonabonnement
  • Internetabonnement
  • Parkeerkosten
  • Dropbox/Google Drive
  • Podium/bandkleding*
  • Spotify & iTunes*
    En ga zo maar door!

Hoe zit dat dan met gemengde kosten?
Nu is het misschien niet reëel om alles aan te merken als zakelijke kosten. Maar andersom is het natuurlijk net zo! Je moet voor jezelf de vraag kunnen beantwoorden of je zou aanschaffen wat je nu aanschaft en of je dat ook had aangeschaft als je geen ondernemer zou zijn. Zodra dit niet het geval is, is er dus sprake van iets wat in aanmerking zou komen voor zakelijke kosten.
Daarnaast is het bijvoorbeeld erg aannemelijk dat, wanneer je veel thuis werkt, jouw internetabonnement ook deels zakelijk afgetrokken moet worden. Als het gemengde kosten zijn dan neem je de volledige bon op in jouw administratie en dan corrigeer je dit achteraf. Voor de btw heet dit de privécorrectie (zit al in ons systeem!) en je neemt het logischerwijs voor hetzelfde percentage ook mee voor de Inkomstenbelasting. (Voor EZ klanten, dit gebeurt automatisch wanneer je een percentage voor privécorrectie aangeeft)

De gevolgen
Kom je er na het lezen van dit artikel achter dat je dingen laat liggen? Geen probleem! Voer ze alsnog op.
Bijvoorbeeld een internetabonnement voor de helft (50%) opvoeren kan al gauw €180,- aan kosten opleveren (op basis van een abonnement van €30,- exclusief btw per maand). Dat is omgerekend bijna €70,- exclusief btw die je niet aan hoeft te betalen.

Kom je er niet uit en wil je hier graag persoonlijk advies over? Neem dan contact met ons op.

Comments mogen hieronder!

* Disclaimer: Dit artikel is geschreven voor muzikanten. Het is reëel dat muzikanten Spotify & iTunes ook opvoeren als zakelijke kosten om zich verder te kunnen verdiepen in de muziek. Voor allerlei andere beroepen is deze kostenpost niet reëel om op te voeren!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »