Nieuw btw-nummer in 2020

Je hebt het vast gemerkt de laatste tijd; er komt steeds meer controle op de privacy van mensen. Zo werd in 2018 de AGV (Algemene verordening gegevensbescherming) ingevoerd. Deze verordening zorgt ervoor dat in de hele EU dezelfde privacywetgeving geldt.

Zo komt het btw-nummer ook ineens naar boven, want daar wordt nu je BSN in gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat dit privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem dient te komen. Door je BSN uit het btw-nummer te halen wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.

Overgangsfase
De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als zij niet aankomen met een tussenoplossing. Het invoeren van het nieuwe BTW-nummer kan namelijk pas op het moment dat de Belastingdienst overgaat op een nieuw ICT-systeem. En de Belastingdienst kennende, duurt dat waarschijnlijk wel even. Daarom komt eerst de ‘factuurvariant’.
Deze factuurvariant is een btw-nummer dat je dit jaar (2019) nog krijgt en je alleen hoeft te vermelden op je webiste en facturen. Tevens gebruik je deze factuurvariant bij intracommunautaire transacties (binnen de EU dus) en andere transacties op basis van EU-regelgeving.

Bij de communicatie met de Belastingdienst gebruik je dus nog je oude btw-nummer (met je BSN).

Oftewel: bij de interne systemen van de Belastingdienst blijft je oude btw-nummer gelden. Voor extern gebruik komt er een nieuw nummer.
Uiteraard streeft de Belastingdienst op langere termijn naar 1 btw-nummer dat je voor alle doeleinden kan gebruiken.

Wat moet je nu doen?
Je wacht rustig tot je het btw-nummer als tussenoplossing ontvangt. Je kan al wel stoppen met het vermelden van je btw-nummer op bijvoorbeeld je website.
Officieel ben je verplicht bij levering aan consumenten dit nummer te vermelden, maar de Autoriteit Consument & Markt geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.
Vanaf 1 januari 2020 dient het nieuwe btw-nummer (de factuurvariant) op je briefpapier/facturen te staan.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »