Ondernemersaftrek

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit 6 onderdelen:

  1. Zelfstandigenaftrek
  2. Startersaftrek
  3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  4. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  5. Meewerkaftrek
  6. Stakingsaftrek

We beperken ons hier tot de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek, dit zijn namelijk de meest voorkomende aftrekken.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een van de meest belangrijke aftrekposten voor ondernemers. Als je minimaal 1225 uur per jaar in jouw onderneming hebt gestopt dan heb je hier recht op. Daarnaast moet je aan deze criteria voldoen die de Belastingdienst stelt aan het ondernemerschap.

Als je aan beide eisen voldoet heb je recht op €7.280,- aan aftrek alvorens je belasting gaat berekenen.

Hoe werkt dat in de praktijk? Als je bijvoorbeeld €20.000,- winst hebt gemaakt (omzet – kosten) in 2014 mag je daarna nog deze aftrek eraf halen.
€20.000,- winst
€7.280,- zelfstandigenaftrek –
€12.720,- belastbare winst

Je betaalt nu slechts over €12.720,- belasting. Het verschil? Ongeveer €2.700,- aan belasting.

Startersaftrek

Als starter heb je recht op nog een extra aftrek, namelijk de startersaftrek. Dit is de zelfstandigenaftrek + €2.123. Deze geldt slechts 3 jaar, daarna heb je alleen nog recht op de basis zelfstandigenaftrek.
Belangrijk is ook dat je in de afgelopen 5 jaren tenminste 1 jaar geen ondernemer was en dat je de startersaftrek niet meer dan 2 keer hebt toegepast.

Interessant aan de startersperiode is dat je de zelfstandigenaftrek + startersaftrek ook mee mag nemen als een verlies. Dus haal je in het eerste jaar niet voldoende winst om de aftrek volledig te gebruiken? Dan neem je deze mee naar het volgende jaar. Dit geldt alleen voor de jaren waarin je de startersaftrek toepast.

Meewerkaftrek

Behulpzame (fiscale) partners kunnen vaak veel tijd in de onderneming steken. Klanten te woord staan, de administratie deels overnemen, etc. Als het aantal uren boven de 525 uren uitkomt dan mag er een extra percentage worden afgetrokken van de winst ter vergoeding van deze (vaak onbetaalde) werkzaamheden.

De eerste schaal is 1,25%. Op een winst van bijvoorbeeld €40.000 mag je dan €500 extra aftrekken van de winst. 525 uur is 10,5 uur per week als je 2 weken vakantie hebt per jaar. Je moet dit wel kunnen bewijzen.

In het systeem van EZ Boekhouding zit uiteraard een functie om de uren van de partner te administreren. Benieuwd geworden naar ons boekhoudsysteem? Probeer het nu gratis!

Bron: Belastingdienst

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »