Ondernemersaftrek

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit 6 onderdelen:

  1. Zelfstandigenaftrek
  2. Startersaftrek
  3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  4. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  5. Meewerkaftrek
  6. Stakingsaftrek

We beperken ons hier tot de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek, dit zijn namelijk de meest voorkomende aftrekken.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een van de meest belangrijke aftrekposten voor ondernemers. Als je minimaal 1225 uur per jaar in jouw onderneming hebt gestopt dan heb je hier recht op. Daarnaast moet je aan deze criteria voldoen die de Belastingdienst stelt aan het ondernemerschap.

Als je aan beide eisen voldoet heb je recht op €7.280,- aan aftrek alvorens je belasting gaat berekenen.

Hoe werkt dat in de praktijk? Als je bijvoorbeeld €20.000,- winst hebt gemaakt (omzet – kosten) in 2014 mag je daarna nog deze aftrek eraf halen.
€20.000,- winst
€7.280,- zelfstandigenaftrek –
€12.720,- belastbare winst

Je betaalt nu slechts over €12.720,- belasting. Het verschil? Ongeveer €2.700,- aan belasting.

Startersaftrek

Als starter heb je recht op nog een extra aftrek, namelijk de startersaftrek. Dit is de zelfstandigenaftrek + €2.123. Deze geldt slechts 3 jaar, daarna heb je alleen nog recht op de basis zelfstandigenaftrek.
Belangrijk is ook dat je in de afgelopen 5 jaren tenminste 1 jaar geen ondernemer was en dat je de startersaftrek niet meer dan 2 keer hebt toegepast.

Interessant aan de startersperiode is dat je de zelfstandigenaftrek + startersaftrek ook mee mag nemen als een verlies. Dus haal je in het eerste jaar niet voldoende winst om de aftrek volledig te gebruiken? Dan neem je deze mee naar het volgende jaar. Dit geldt alleen voor de jaren waarin je de startersaftrek toepast.

Meewerkaftrek

Behulpzame (fiscale) partners kunnen vaak veel tijd in de onderneming steken. Klanten te woord staan, de administratie deels overnemen, etc. Als het aantal uren boven de 525 uren uitkomt dan mag er een extra percentage worden afgetrokken van de winst ter vergoeding van deze (vaak onbetaalde) werkzaamheden.

De eerste schaal is 1,25%. Op een winst van bijvoorbeeld €40.000 mag je dan €500 extra aftrekken van de winst. 525 uur is 10,5 uur per week als je 2 weken vakantie hebt per jaar. Je moet dit wel kunnen bewijzen.

In het systeem van EZ Boekhouding zit uiteraard een functie om de uren van de partner te administreren. Benieuwd geworden naar ons boekhoudsysteem? Probeer het nu gratis!

Bron: Belastingdienst

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers Allereerst: we hopen van harte dat je gezondheid goed is en dat de grootste paniek een beetje gezonken is. Hoewel een aantal van jullie wellicht veilig zitten met een baan in loondienst, weet ik zeker dat een heel aantal van jullie de afgelopen week slapeloze nachten heeft gehad. Paniek

Lees verder »

Cadeautips voor ondernemers

Opzoek naar een leuk cadeau voor je ondernemende vriend of vriendin of zoek je zelf inspiratie voor op je lijstje? We hebben een aantal nuttige cadeaus voor je op een rijtje gezet. Voor de Ik ben altijd alles kwijt-ondernemer Stop met zoeken naar losse pasjes of je portemonnee onder in je tas. De Secrid miniwallet

Lees verder »

Gratis Cursus
Boekhouden & belastingen
voor ZZP'ers

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor. 
Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? >> meer informatie

Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? 

Zo werkt het:
2x per week ontvang je een mail met informatie over boekhouden en belastingen die je moet weten als zzp’er.

Na een aantal weken stopt de cursus vanzelf. Tussentijds uitschrijven kan altijd mocht het toch niets voor je zijn.

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor.
Doe je mee?

Jouw gegevens zijn veilig bij ons. Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacy statement.