Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)?

Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend.

Maar wat betekenen deze plannen nou concreet voor jou? In deze blog zetten wij de belangrijkste wijzigingen voor jou als zzp’er op een rijtje!

Extra verlaging zelfstandigenaftrek

Vorig jaar werd al bekend dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren zal worden verlaagd. In het Belastingplan voor 2021 is aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren nog verder zal worden verlaagd. De zelfstandigenaftrek bedraagt op dit moment nog €7.030, maar zal voor het belastingjaar 2021 nog maar €6.670 bedragen.

De zelfstandigenaftrek zal de komende jaren sneller en sterker worden verlaagd, totdat deze in 2036 uiteindelijk uitkomt op een bedrag van €3.240. Dit betekent dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren met €360 jaarlijks zal worden verlaagd.

Verlaging basistarief box 1

Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek staat dat het basistarief in box 1 voor de inkomstenbelasting (daar waar jouw winst als ondernemer wordt belast) met ingang van volgend jaar wordt verlaagd van 37,35% naar 37,1%.

Daarnaast worden ook de algemene heffingskorting en de arbeidskorting in 2021 beide iets verhoogd. Deze heffingskortingen worden in mindering gebracht op het berekende belastingbedrag in de inkomstenbelasting. Dit is dus gunstig omdat de korting het te betalen belastingbedrag verlaagt.

Inkomsten uit coronamaatregelen vrijgesteld

Heb je als ondernemer het afgelopen jaar de ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19’ (TOGS) en/of de ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb’ (TVL) ontvangen? Dan hoef je over deze inkomsten uit coronamaatregelen geen inkomstenbelasting of premie volksverzekeringen te betalen. Daarnaast hebben deze subsidies geen invloed op je toeslagen, zoals zorg- en huurtoeslag.

In jouw aangifte inkomstenbelasting kun je de tegemoetkoming(en) opnemen in de rubriek ‘Overige buitengewone baten’.

Let wel op dat keerzijde van deze vrijstelling is dat de eventuele terugbetalingen van deze coronamaatregelen dan ook niet aftrekbaar zijn.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Drijf jij naast jouw eigen eenmanszaak een onderneming samen met één of meerdere andere personen, door middel van een VOF of een maatschap? Dan is er vanaf komend jaar meer duidelijkheid over (de berekening van) de hoogte van jouw KIA! Om jouw KIA te berekenen zal moeten worden uitgegaan van het investeringsbedrag per onderneming. Er mag dus niet worden gerekend met het totaal aan investeringen van al jouw ondernemingen samen.

Bijdrage zorgverzekeringswet (ZvW) verhoogd

Over het inkomen dat je hebt verdiend als zzp’er betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van het belastbare inkomen dat uit jouw aangifte inkomstenbelasting blijkt. Voor ondernemers geldt een verlaagd tarief ten opzichte van werknemers. Dit tarief wordt verhoogd met 0,3%, van 5,45% in 2020 naar 5,75% in 2021.

Inkomstenbelasting over vermogen (Box 3)

Ook met betrekking tot de belastingheffing over je spaar- en beleggingsvermogen zijn er wijzigingen voor 2021 aangekondigd. Het vermogen waarover geen inkomstenbelasting wordt geheven  is nu nog €30.846 (het zogenoemde heffingsvrije vermogen). Dit zal voor 2021 worden verhoogd naar €50.000. Voor partners betekent dit dat zij gezamenlijk een bedrag van €100.000 ‘belastingvrij’ kunnen sparen en beleggen. Daar staat wel tegenover dat het tarief ligt stijgt met 1% van 30% naar 31%. Ook stijgen de tarieven die het rendement over spaargeld en beleggingen bepalen.

Overdrachtsbelasting daalt en stijgt

 Ben je tussen de 18 en 35 jaar en heb je plannen om een eigen huis te kopen? Dan kun je vanaf 2021 gebruik maken van een eenmalige vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Op een woning van €200.000 scheelt dat dus al gauw €4.000 aan overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat je zelf in de woning gaat wonen. Deze regeling geldt voor de komende 5 jaar. Koop je samen met je partner een huis en is één van jullie wel 35 jaar of ouder? Dan betaalt de jongste geen overdrachtsbelasting over zijn/haar deel en de oudste het normale tarief van 2%.

Voldoe je niet aan de criteria van deze eenmalige vrijstelling? Dan blijft het tarief voor het kopen van een woning 2%. Voor andere panden dan de eigen woning stijgt het tarief van 6% naar 8%. Dit tarief geldt als je bijvoorbeeld een bedrijfspand, beleggingspand of vakantiewoning koopt.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »