Starten als zzp’er – een heel gedoe?
Schema
Zoals je ziet in onderstaand schema start je met het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier verzin je een bedrijfsnaam en geef je aan welke activiteiten je gaat verrichten. Sommige kantoren willen dat je van tevoren al een formulier invult. Hoe dat moet vind je hier.
De Kamer van Koophandel kan ook de aanvraag voor een btw nummer met je doen. Dit nummer heb je nodig om inkomsten met btw aan te geven, zoals bijvoorbeeld een optreden (6% btw) of lesgeven boven de 21 jaar (21%).
Verder moet je na deze stappen een VAR aanvragen. Een stap-voor-stap uitleg vind je hier.
Gestart als zzp’er
Gefeliciteerd! Als je deze stappen hebt doorlopen heb je officieel een Eenmanszaak en ben je een zelfstandig ondernemer. Als je geen personeel hebt ben je in de volksmond een zzp’er. Nu komt het echte werk pas.
Je hebt/bent gebeld/gemaild om ergens te komen optreden. Naar aanleiding van dit gesprek ontstaan er automatisch een aantal vragen. Belangrijk zaken zoals: Wat wordt er betaald? Wat is de prestatie? Wat zijn de tijden? Dit leg je vast in een document. Dit zijn specifieke bepalingen per optreden die elke keer veranderen.
Daarnaast is het verstandig om in een contract een aantal bijzondere bepalingen op te nemen. Zoals: de opdrachtgever verklaart bekend te zijn met de artistieke prestatie van artiest.
Hiermee kan de opdrachtgever zich niet beroepen op wanprestatie omdat hij het “niet goed genoeg vond”. Tenzij je natuurlijk echt een verschrikkelijke performance hebt geleverd. Ook de afspraak om een weersinvloeden vrij podium is bijvoorbeeld erg belangrijk.
Na de pre-contractuele fase heb je uiteraard het optreden zelf.
Om te kunnen optreden maak je een hoop kosten. Denk hierbij aan je instrumenten, reiskosten, eten/drinken onderweg, podiumkleding en ga zo maar door. Deze kosten kun je opnemen in jouw boekhouding. Hier krijg je dan de btw over terug en uiteraard heeft dit ook een voordeel voor jouw inkomstenbelasting. Belangrijk hierbij is dat je de bonnen bewaart, dit moet zeven jaar, zie de site van belastingdienst.
Naast de kosten investeer je ook tijd. Administreer jouw uren om te kunnen bewijzen dat je recht hebt op de zelfstandigaftrek. Het vereiste is dat je ten minste 1225 uur hebt gemaakt voor jouw onderneming op jaarbasis.
De belastingaangifte
Na al deze punten moeten er nog twee belangrijke dingen gebeuren:
√ De btw-aangifte
√ De inkomstenbelastingaangifte
De meeste ondernemers doen hun btw aangifte per kwartaal. Je geeft hierin op wat je aan btw hebt betaald en ontvangen. Aan het eind van het jaar corrigeer je de aangiftes met een privécorrectie. Ook kun je dan pas goed beoordelen of je volledig recht hebt op de KOR (Kleineondernemersregeling).
Na de uitkomst van al deze kwartalen komt de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Dit gaat anders dan je gewend bent. De Belastingdienst heeft het voor particulieren erg makkelijk gemaakt door de gegevens van tevoren in te vullen. Voor ondernemers gaat dit simpelweg niet.
In ons systeem krijg je tips hoe je deze aangifte kunt invullen. Ook de btw aangiftes zijn standaard al voor je ingevuld. Dit scheelt een hoop werk en zorgt voor overzichtelijkheid.
Checklist
Starten als zzp’er is dus niet zo moeilijk. De kunst is je alles goed bij te houden. Nog even op een rijtje:
√ Aanmelden bij de KvK (Bedrijfsnaam opgeven, btw nummer aanvragen)
√ VAR-WUO aanvragen
√ Administratie bijhouden (Kosten, facturen, km’s en uren)
√ Aangiftes doen
Mocht je nog vragen hebben of kom je ergens niet uit? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder.
Benieuwd geworden naar ons boekhoudsysteem? Probeer het nu gratis!