VAR verdwijnt – DBA op 1 mei 2016

Gisteren werd er gestemd in de Eerste Kamer over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Vanaf de inwerkingtreding gaan zzp’ers werken met modelovereenkomsten. Per 1 mei vervalt de VAR. Wat gaat er veranderen?

In plaats van de VAR moet je nu per opdracht een modelovereenkomst gebruiken. Deze modelovereenkomst is opgesteld door de Belastingdienst met diverse belangenorganisaties. Samen hebben zij gekeken naar de praktijk om een zo goed mogelijke overeenkomst op te stellen.

Hierin verklaren beide partijen hoe de arbeidsrelatie (ondernemer aan ondernemer) in elkaar steekt.
Dat lijkt bijna hetzelfde als hoe je het gewend bent maar… er zitten wel wat haken en ogen aan!

  1. De modelovereenkomsten zijn voor specifieke situaties, klopt het niet volledig met jouw situatie? Dan beschermt het je waarschijnlijk niet voldoende voor eventuele latere verrekeningen met de Belastingdienst.
  2. Om bovengenoemd punt te voorkomen kun je ook zelf een contract opstellen en ter goedkeuring naar de Belastingdienst sturen. Maar hoe begin je überhaupt aan het opstellen van een contract? Als je jurist had willen worden had je wel rechten gestudeerd!
  3. Vermoedelijk levert dit een (nog) grotere werkdruk op voor de Belastingdienst. Dit terwijl de VAR werd afgeschaft omdat er te weinig kon worden toegezien of er geen sprake was van schijnzelfstandigheid.
    Als elke zzp’er een eigen contract op gaat/laat stellen en deze laat controleren dan zal het waarschijnlijk even duren voordat er een reactie komt. Dit is natuurlijk niet wenselijk voor de snelheid! Wat nu als je bijvoorbeeld over een week ergens een klus hebt?
  4. Voortaan naast jouw normale contract (als je dat opstelt, wel zo slim 😉 ) altijd een extra contract meesturen. Onhandig, extra papierwerk en je moet erop toezien dat het contract ondertekend terugkomt!

Zoals je waarschijnlijk al wel proeft zijn wij er niet heel erg blij mee, overigens net als vele andere ondernemers.
Maar goed, ook al voelt deze nieuwe wet als een stap terug: we moeten vooruit!

De Belastingdienst heeft laten weten dat er tot 1 mei 2017 nog niet repressief wordt gehandhaafd. Echter kun je er maar beter voor zorgen dat je het zo snel mogelijk op orde hebt.

Belangrijke data:
1 mei 2016 – de VAR vervalt
1 mei 2017 – Implementatietermijn vervalt

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers

Coronavirus – 5 maatregelen voor ZZP’ers Allereerst: we hopen van harte dat je gezondheid goed is en dat de grootste paniek een beetje gezonken is. Hoewel een aantal van jullie wellicht veilig zitten met een baan in loondienst, weet ik zeker dat een heel aantal van jullie de afgelopen week slapeloze nachten heeft gehad. Paniek

Lees verder »

Cadeautips voor ondernemers

Opzoek naar een leuk cadeau voor je ondernemende vriend of vriendin of zoek je zelf inspiratie voor op je lijstje? We hebben een aantal nuttige cadeaus voor je op een rijtje gezet. Voor de Ik ben altijd alles kwijt-ondernemer Stop met zoeken naar losse pasjes of je portemonnee onder in je tas. De Secrid miniwallet

Lees verder »

Gratis Cursus
Boekhouden & belastingen
voor ZZP'ers

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor. 
Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? >> meer informatie

Doe je ook mee met onze gratis 
e-mailcursus? 

Zo werkt het:
2x per week ontvang je een mail met informatie over boekhouden en belastingen die je moet weten als zzp’er.

Na een aantal weken stopt de cursus vanzelf. Tussentijds uitschrijven kan altijd mocht het toch niets voor je zijn.

Ruim 500 ZZP’ers gingen je voor.
Doe je mee?

Jouw gegevens zijn veilig bij ons. Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacy statement.