VAR verdwijnt – DBA op 1 mei 2016

Gisteren werd er gestemd in de Eerste Kamer over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Vanaf de inwerkingtreding gaan zzp’ers werken met modelovereenkomsten. Per 1 mei vervalt de VAR. Wat gaat er veranderen?

In plaats van de VAR moet je nu per opdracht een modelovereenkomst gebruiken. Deze modelovereenkomst is opgesteld door de Belastingdienst met diverse belangenorganisaties. Samen hebben zij gekeken naar de praktijk om een zo goed mogelijke overeenkomst op te stellen.

Hierin verklaren beide partijen hoe de arbeidsrelatie (ondernemer aan ondernemer) in elkaar steekt.
Dat lijkt bijna hetzelfde als hoe je het gewend bent maar… er zitten wel wat haken en ogen aan!

  1. De modelovereenkomsten zijn voor specifieke situaties, klopt het niet volledig met jouw situatie? Dan beschermt het je waarschijnlijk niet voldoende voor eventuele latere verrekeningen met de Belastingdienst.
  2. Om bovengenoemd punt te voorkomen kun je ook zelf een contract opstellen en ter goedkeuring naar de Belastingdienst sturen. Maar hoe begin je überhaupt aan het opstellen van een contract? Als je jurist had willen worden had je wel rechten gestudeerd!
  3. Vermoedelijk levert dit een (nog) grotere werkdruk op voor de Belastingdienst. Dit terwijl de VAR werd afgeschaft omdat er te weinig kon worden toegezien of er geen sprake was van schijnzelfstandigheid.
    Als elke zzp’er een eigen contract op gaat/laat stellen en deze laat controleren dan zal het waarschijnlijk even duren voordat er een reactie komt. Dit is natuurlijk niet wenselijk voor de snelheid! Wat nu als je bijvoorbeeld over een week ergens een klus hebt?
  4. Voortaan naast jouw normale contract (als je dat opstelt, wel zo slim 😉 ) altijd een extra contract meesturen. Onhandig, extra papierwerk en je moet erop toezien dat het contract ondertekend terugkomt!

Zoals je waarschijnlijk al wel proeft zijn wij er niet heel erg blij mee, overigens net als vele andere ondernemers.
Maar goed, ook al voelt deze nieuwe wet als een stap terug: we moeten vooruit!

De Belastingdienst heeft laten weten dat er tot 1 mei 2017 nog niet repressief wordt gehandhaafd. Echter kun je er maar beter voor zorgen dat je het zo snel mogelijk op orde hebt.

Belangrijke data:
1 mei 2016 – de VAR vervalt
1 mei 2017 – Implementatietermijn vervalt

GERELATEERDE ARTIKELEN

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning

Lees verder »