Zakenreis. Hoe en wat?

Marcus Miller komt naar Hannover en geeft een clinic! Daar moet ik als bassist natuurlijk bij zijn! Maar.. Ik heb flink wat kosten aan het reizen en het verblijf. Wat mag ik fiscaal gezien nou precies met deze kosten?
De hoofdregel kennen we inmiddels: alle kosten die nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming zijn aftrekbaar.

Maar wat kan en mag je nou precies doen met kosten als openbaar vervoer, vluchten, taxi’s, gebruik eigen auto, overnachtingen, maaltijden etc.?

Reis- en verblijfskosten zijn volgens de belastingdienst ‘gemengde kosten’ en dus beperkt aftrekbaar.
Deze beperkingen verschillen per te betalen belasting (omzetbelasting en inkomstenbelasting).

Aftrek van reis- en verblijfskosten voor de omzetbelasting (btw)
Zo is de btw voor kosten voor maaltijden in de horeca niet aftrekbaar. Ook daarom dien je een gesplitste factuur te vragen bij bijvoorbeeld een hotel.
Echter, haal je een maaltijd af (of laat je bijvoorbeeld een pizza bezorgen) of nuttig je iets onderweg of op de zaak, dan is de btw volledig aftrekbaar.

De btw over congressen, seminars en studiereizen (incl de reis- en verblijfskosten) zijn wel volledig aftrekbaar.


Tip: de btw die je niet als voorbelasting in aftrek brengt, mag je wel als kosten aftrekken om je winst te verlagen.
Als je wel de btw terugvraagt (dit kan via een online formulier waarbij je buitenlandse btw kan terugvragen), dan kan je de bedragen ex btw opvoeren als kosten voor de inkomstenbelasting.

Aftrek van reis- en verblijfskosten voor de inkomstenbelasting
Belangrijk om te weten is dat er voor de inkomstenbelasting andere regels gelden dan voor de omzetbelasting.
Je mag de kosten op 2 manieren opvoeren:
– Je maakt gebruik van de drempel van €4.600 per jaar. Pas boven die €4.600 mag je kosten gaan aftrekken. Dit is pas interessant als je uitgaven ergens rond de €18.000 liggen.
– Je kiest ervoor om 80% van de kosten af te trekken. Voor kleine ondernemers is dit vaak de meest gunstige variant. Dit kun je in ons systeem heel makkelijk doen door je privé-gebruik op 20% te zetten.

Er zijn een aantal spelregels voor de inkomstenbelasting:
1. Je dient altijd het zakelijke karakter aan te kunnen tonen.
2. Zorg bij zakelijke etentjes altijd voor een factuur met daarop ook de namen van de relaties.
3. Splits de kosten van een overnachting en eten/drinken, want je krijgt vaak een totaalfactuur. Laat de kosten op de factuur al splitsen zodat duidelijk is welk deel kosten zijn voor je overnachting en welk deel de kosten zijn voor eten en drinken.
4. Reiskosten met privé (eigen of gehuurde) auto zijn tot max. €0,19 per zakelijk gereden km aftrekbaar.
5. Reis- en verblijfskosten mogen tot een bedrag van €.1500 worden afgetrokken van de winst.

Heb je meer vragen over reis- en verblijfskosten? Neem dan contact op met 1 van onze medewerkers. Wij helpen je graag!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »