Zzp’er zoekt: (moderne) boekhouder

We leven in een tijd waarin je als zelfstandige ondernemer heel veel belastingtechnische kennis nodig hebt om een bedrijf te runnen. Niet omdat het bedrijf er anders mee stopt, maar vooral omdat de Belastingdienst niet zo blij met je is als je je aangiftes verkeerd invult, of omdat je zelf een hoop geld laat liggen.

Er zijn tal van boekhouders en accountants die je daarbij willen helpen. Helaas heeft niet elke boekhouder het beste met jou voor… Wij wel! Vandaar dat we je in deze blog wat tips en tricks geven.

Ouderwetse boekhouder

Laten we eerst het onderscheid maken tussen de ouderwetse en de moderne boekhouder. De ouderwetse boekhouder lijkt de fijnste boekhouder te zijn voor velen. Je stuurt ééns per kwartaal je hele administratie naar hem en hij brengt alles voor je op orde. Dat lijkt jou een hoop tijd, geld en ergernis te besparen, maar niets is minder waar.

Klanten die eerst bij een ouderwetse boekhouder zaten, vertellen ons dat er met hen werd omgegaan alsof zij er voor de boekhouder zijn in plaats van andersom. Verhalen als: “Ik belde naar mijn boekhouder met een boekhoudkundige vraag en twee dagen later lag een rekening van een paar tientjes op de mat,” of “Ik had mijn administratie naar de boekhouder gestuurd en ontdekte dat hij een paar fouten had gemaakt waar ik hem op wees. Vervolgens heeft hij dat verbeterd, maar daar heeft hij wel extra kosten voor gerekend.”

Als jij nu nog steeds bij zo’n boekhouder zit, zorg dan dat je zo snel mogelijk weggaat! There are better ones out there!

Nog een paar voorbeelden waarom je weg moet bij de ouderwetse boekhouder:
1. Jij bent niet op de hoogte van jouw actuele financiële situatie en kunt dus geen beslissingen voor je bedrijf nemen
2. Omdat jij niet weet welke facturen al betaald zijn, worden je betalingsherinneringen niet op tijd verstuurd. Daardoor krijg jij steeds je geld later dan nodig is.
3. Waarom wachten totdat je boekhouder alles heeft uitgezocht als jij het met gemak zelf bij kunt houden?

Moderne boekhouder

Genoeg over het leed met een ouderwetse boekhouder. Hoe zou het er ook uit kunnen zien?

De moderne boekhouder is er voor jou! Dit is het belangrijkste kenmerk van een moderne boekhouder. Veel boekhouders zijn experts, maar vergeten soms dat niet iedereen dat is. Hij moet moeilijke vragen in jip-en-janneke taal uit kunnen leggen. Een voorbeeld: vraag waarom je bezittingen op de linkerkant van de balans staan. Als hij dit in simpele woorden kan uitleggen, dan weet je dat je ook in de toekomst duidelijke antwoorden krijgt.

Daarnaast moet hij je leven makkelijker maken door tijd, geld en ergernis te besparen. Bijvoorbeeld met een online boekhoudsysteem. Zo ben je altijd up-to-date met jouw financiële situatie, kun je met gemak je belastingaangifte invullen en weet je wanneer je van wie nog geld krijgt.

Ten slotte, de moderne boekhouder heeft duidelijke prijzen. Zorg ervoor dat je weet waar je allemaal voor betaalt, en misschien belangrijker: waarvoor niet. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Twijfel je of je een moderne boekhouder hebt gevonden die geschikt is? Lees recensies op internet, of vraag in je eigen netwerk rond. Vergelijk jouw potentiële boekhouder altijd met andere boekhouders!

Deel je ervaringen!

Wij proberen met deze blog mensen te behoeden voor boekhouders die niet aansluiten op hun manier van werken. Jouw goede én slechte ervaringen kunnen daaraan bijdragen. Deel ze dus met ons in de reacties!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aan- en afmelden voor de KOR

Hoe meld je je aan voor de Kleine OndernemersRegeling (KOR) Je kunt gebruik maken van de KOR als je minder dan 20.000 euro omzet per jaar behaald. Meer info over de regeling kun je in deze blog lezen. De Belastingdienst stelt een aanmeldformulier beschikbaar. Dit aanmeldformulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het

Lees verder »

Tijd voor de btw-aangifte van Q3 2020!

Btw-aangifte kwartaal 3 van 2020 Het is weer tijd om btw-aangifte te doen. Vind je het lastig om zelf de btw-aangifte te doen? Of heb je misschien wel een vraag over een specifiek btw-onderwerp? Check dan onze speciale btw-pagina. Je kunt ook ons btw-aangifte stappenplan downloaden. Daarmee doe je vrij gemakkelijk zélf de btw-aangifte. En

Lees verder »

Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020 – Wat wijzigt er voor jou (als ZZP-er)? Gisteren vond traditiegetrouw, op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag weer plaats. Naast dat Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt staat deze dag ook in het teken van het Belastingplan 2021. Hierin maakt het Kabinet haar fiscale plannen voor 2021 bekend. Maar wat betekenen deze

Lees verder »

Zelfstandigenaftrek 2020

Ben je ondernemer en werk je meer dan 1225 uur per jaar in jouw onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de aftrek wordt in de aankomende jaren afgebouwd. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030. Naar verwachting zal de zelfstandigenaftrek in 2021 € 6.780 bedragen.

Lees verder »

Btw over reiskosten, hoe zit dat?

Btw over reiskosten – Wat zet je op de factuur? (en andere vragen) Onlangs kregen we de volgende vraag: “Als je een factuur stuurt en je de reiskosten doorberekent aan de klant, moet je over de reiskosten dan btw rekenen? En zo ja, welk tarief? En hoe zit dit wanneer je geen betaalde dienst levert

Lees verder »
Kleineondernemersregeling (KOR) 2020

De kleineondernemersregeling (KOR)

Update 2020 – De kleineondernemersregeling (KOR) De kleineondernemersregeling is aangepast per 1 januari 2020. Deze regeling houdt iets anders in dan voorheen. Voor de oude kleineondernemersregeling kun je naar ons oude blog hieronder. Hoe werkt de kleineondernemersregeling nu (vanaf 2020)? De kleineondernemersregeling is anno 2020 een vrijstelling. Dat betekent dat je géén btw in rekening

Lees verder »