VAR-WUO – Is het eigenlijk wel tijd voor iets anders?

man gebruikt laptop met bestanden erom heen op achtergrond auteur op voorgrond
VAR-WUO

In Den Haag zijn ze het er nog niet over eens. Er moet een zogeheten Beschikking Geen Loonheffingen komen, afgekort als BGL. Deze moet het systeem van de Verklaring ArbeidsRelatie (VAR-WUO, -ROW, -DGA, -dienstbetrekking) vervangen.

Het motief achter het concept is erg goed. Als er geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking (fictief ondernemerschap) in plaats van ondernemerschap dan wordt in het nieuwe systeem ook de opdrachtgever daarvoor belast. Nu is het zo dat de zzp’er moet opdraaien voor de naheffing. Een naheffing kost vaak 30% van het bedrag je hebt gefactureerd. Dat kan dus nog een flinke kostenpost zijn!

Om dit nieuwe systeem goed te regelen moet er per opdracht/klus bekeken worden wat de relatie is tussen opdrachtgever en de zzp’er. Beide moeten dan het formulier langslopen en zo nodig aanpassen naar de juiste smaken in dit cryptische belastingverhaal.
Je kunt je voorstellen dat dit voor de meeste zzp’ers in de creatieve sector één groot drama is. Je hebt namelijk vrij veel opdrachtgevers en dat zorgt voor veel administratieve rompslomp.

Wij zijn er nog niet over uit of het wel zo’n goed idee vinden.

Wat vind jij? Moet het huidige systeem blijven? Is het tijd voor iets nieuws? Of heb je nog een veel beter idee?

Laat een reactie hieronder achter met jouw mening 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.