Voorraad tellen en kilometerstand noteren

Mevrouw houdt vuurwerk sterretje vast auteur blog op voorgrond in cirkel

Eindejaarsverplichtingen

Als ondernemer heb je aan het eind van het jaar naast leuke feestjes twee belangrijke verplichtingen:

  1. De voorraad tellen
  2. De kilometerstand van jouw auto noteren (waarom dat laatste handig is lees je hier).

Voorraad

Denk je bij voorraad tellen terug aan jouw oude bijbaantje? Of heb je nog nooit voorraad geteld en heb je geen idee waar het over gaat?

Als je als ondernemer spullen of goederen verkoopt, bijvoorbeeld via een webshop of een boek als aanvullend product, dan moet je de stand aan het begin en het eind van het jaar noteren in jouw boekhouding. Dit zodat je weet wat er nog in jouw bedrijf zit en van de andere kant wat er verkocht is. Deze stand en de waarde ervan noteer je op de balans bij “vlottende activa”.

Het is belangrijk dat je de inkoopwaarde van jouw producten hanteert. Dus heb je bijvoorbeeld nog 100 boeken op voorraad die je hebt ingekocht voor €5,- exclusief btw? Dan zet je deze voor €500,- op de balans. Als je hier vragen over hebt, neem dan contact met ons op!

Kilometerstand

Een auto van de zaak of toch liever privé? Als het goed is heb je daar al een keuze in gemaakt. Maar de kilometerstand moet je zowel noteren voor de btw als voor de inkomstenbelasting. Ook als je de auto niet zakelijk bezit maar af en toe gebruikt voor zakelijke ritten kan dit handig zijn.

Heb je de kilometerstand aan het begin van het jaar niet genoteerd? Geen ramp! Noteer hem dan in ieder geval voor het jaar 2017. Voor 2016 kun je altijd nog werken met een zogeheten forfait (alleen voor de btw).

Let op: heb je de auto nieuw gekocht in het afgelopen jaar? Dan moet je kiezen wat je doet, zakelijk bezit of privé bezit. Hiertoe hebben we een handige whitepaper voor je gemaakt. >> download whitepaper <<

Heb je nog vragen hierover, neem dan contact met ons op! Dit is uiteraard geheel vrijblijvend, we helpen je graag met je vragen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.