Ondernemersaftrek - De zelfstandigenaftrek

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit 6 onderdelen.

  1. Zelfstandigenaftrek
  2. Startersaftrek
  3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
  4. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  5. Meewerkaftrek
  6. Stakingsaftrek

We beperken ons hier tot de Zelfstandigenaftrek, Startersaftrek en Meewerkaftrek. Dit zijn namelijk de meest voorkomende.

Zelfstandigenaftrek
Een van de meest belangrijke aftrekposten voor ondernemers. Als je minimaal 1225 uur per jaar in jouw onderneming hebt gestopt heb je hier recht op. Daarnaast moet je aan de criteria voldoen die de Belastingdienst stelt aan het ondernemerschap.

Als je aan beide eisen voldoet heb je recht op €7.280,- aan aftrek alvorens je belasting gaat berekenen.

Hoe werkt dat in de praktijk? Als je bijvoorbeeld €20.000,- winst hebt gemaakt (omzet – kosten) in 2014 mag je daarna nog deze aftrek eraf halen.
€20.000,- Winst
€7.280,- Zelfstandigaftrek –
€12.720,- Winst voor belasting

Je betaald nu slechts over €12.720,- belasting. Het verschil? Ongeveer €2.700,- aan belasting.

Startersaftrek
Als starter heb je recht op nog een extra aftrek. Dat is de Zelfstandigaftrek + €2.123,-
Deze geldt slechts 3 jaar. Daarna heb je alleen nog recht op de basis Zelftstandigenaftrek.
Belangrijk is ook dat je in de afgelopen 5 jaren tenminste 1 jaar geen ondernemer was en dat je de startersaftrek niet meer dan 2 keer hebt toegepast.

Interessant aan de startersperiode is dat je de zelfstandigenaftrek + startersaftrek ook mee mag nemen als een verlies. Dus haal je in het eerste jaar niet voldoende winst om de aftrek volledig te gebruiken? Dan neem je deze mee naar het volgende jaar. Dit geldt alleen voor de jaren waarin je de startersaftrek toepast.

Meewerkaftrek
Behulpzame (fiscale) partners kunnen vaak veel tijd in de onderneming steken. Klanten te woord staan, de administratie deels overnemen, etc. Als het aantal uren boven de 525 uren uitkomt dan mag er een extra percentage worden afgetrokken van de winst ter vergoeding van deze (vaak onbetaalde) werkzaamheden. Zie hier de tabel.

De eerste schaal is 1,25%. Op een winst van bijvoorbeeld €40.000,- mag je dan €500,- extra aftrekken van de winst. 525 uur is 10,5 uur per week als je 2 weken vakantie hebt per jaar. Je moet dit wel kunnen bewijzen.

In het systeem van EZ Boekhouding zit uiteraard een functie om de uren van de partner te administreren. Benieuwd geworden naar ons boekhoudsysteem? Probeer het nu gratis!

Bron: Belastingdienst