Zzp’er zoekt: (moderne) boekhouder

moderne boekhouder laptop notebook phone on background with title and author in front

We leven in een tijd waarin je als zelfstandige ondernemer heel veel belastingtechnische kennis nodig hebt om een bedrijf te runnen. Niet omdat het bedrijf er anders mee stopt, maar vooral omdat de Belastingdienst niet zo blij met je is als je je aangiftes verkeerd invult, of omdat je zelf een hoop geld laat liggen.

Er zijn tal van boekhouders en accountants die je daarbij willen helpen. Helaas heeft niet elke boekhouder het beste met jou voor… Wij wel! Vandaar dat we je in deze blog wat tips en tricks geven.

Ouderwetse boekhouder

Laten we eerst het onderscheid maken tussen de ouderwetse en de moderne boekhouder. De ouderwetse boekhouder lijkt de fijnste boekhouder te zijn voor velen. Je stuurt ééns per kwartaal je hele administratie naar hem en hij brengt alles voor je op orde. Dat lijkt jou een hoop tijd, geld en ergernis te besparen, maar niets is minder waar.

Klanten die eerst bij een ouderwetse boekhouder zaten, vertellen ons dat er met hen werd omgegaan alsof zij er voor de boekhouder zijn in plaats van andersom. Verhalen als: “Ik belde naar mijn boekhouder met een boekhoudkundige vraag en twee dagen later lag een rekening van een paar tientjes op de mat,” of “Ik had mijn administratie naar de boekhouder gestuurd en ontdekte dat hij een paar fouten had gemaakt waar ik hem op wees. Vervolgens heeft hij dat verbeterd, maar daar heeft hij wel extra kosten voor gerekend.”

Als jij nu nog steeds bij zo’n boekhouder zit, zorg dan dat je zo snel mogelijk weggaat! There are better ones out there!

Nog een paar voorbeelden waarom je weg moet bij de ouderwetse boekhouder:
1. Jij bent niet op de hoogte van jouw actuele financiële situatie en kunt dus geen beslissingen voor je bedrijf nemen
2. Omdat jij niet weet welke facturen al betaald zijn, worden je betalingsherinneringen niet op tijd verstuurd. Daardoor krijg jij steeds je geld later dan nodig is.
3. Waarom wachten totdat je boekhouder alles heeft uitgezocht als jij het met gemak zelf bij kunt houden?

Moderne boekhouder

Genoeg over het leed met een ouderwetse boekhouder. Hoe zou het er ook uit kunnen zien?

De moderne boekhouder is er voor jou! Dit is het belangrijkste kenmerk van een moderne boekhouder. Veel boekhouders zijn experts, maar vergeten soms dat niet iedereen dat is. Hij moet moeilijke vragen in jip-en-janneke taal uit kunnen leggen. Een voorbeeld: vraag waarom je bezittingen op de linkerkant van de balans staan. Als hij dit in simpele woorden kan uitleggen, dan weet je dat je ook in de toekomst duidelijke antwoorden krijgt.

Daarnaast moet hij je leven makkelijker maken door tijd, geld en ergernis te besparen. Bijvoorbeeld met een online boekhoudsysteem. Zo ben je altijd up-to-date met jouw financiële situatie, kun je met gemak je belastingaangifte invullen en weet je wanneer je van wie nog geld krijgt.

Ten slotte, de moderne boekhouder heeft duidelijke prijzen. Zorg ervoor dat je weet waar je allemaal voor betaalt, en misschien belangrijker: waarvoor niet. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Twijfel je of je een moderne boekhouder hebt gevonden die geschikt is? Lees recensies op internet, of vraag in je eigen netwerk rond. Vergelijk jouw potentiële boekhouder altijd met andere boekhouders!

Deel je ervaringen!

Wij proberen met deze blog mensen te behoeden voor boekhouders die niet aansluiten op hun manier van werken. Jouw goede én slechte ervaringen kunnen daaraan bijdragen. Deel ze dus met ons in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.